Liefst negen tapkranen liet Jean Valjean installeren achter zijn toog. “Dat idee heb ik opgepikt op het Roskilde Festival in Denemarken”, zegt Jean. ©  EMA

Jean Valjean noemt café naar eigen adoptiedochter uit Les Misérables: “Café Cosette is mijn kind”

ARENDONK -

Gert-Jan Versteynen (31) heeft in Arendonk een oud herenhuis verbouwd tot een modern bruin café dat is uitgerust met negen tapkranen. In het dorp kent iedereen de nieuwe cafébaas als ‘Jean Valjean’, genoemd naar het hoofdpersonage uit de musical Les Misérables. Met Café Cosette maakt Jean een knipoog naar zijn eigen bijnaam.

Eddy Meulemans

Zijn bijnaam heeft Gert-Jan Versteynen overgehouden van bij de Chiro in Arendonk. “Eerst noemden ze me gewoon Jean. En later is dat Jean Valjean geworden”, zegt hij. In de musical en het gelijknamige boek Les Misérables van Victor Hugo is Cosette de adoptiedochter van hoofdpersonage Jean Valjean. ”Café Cosette is een beetje mijn kind”, zegt Jean. “Al vanaf mijn 16de , toen ik voor de eerste keer op café mocht gaan, wist ik het: ik wil later cafébaas worden. Die gedachte heeft me nooit meer losgelaten.”

Ervaring deed Jean Valjean de voorbij 15 jaar op in tal van lokale horecazaken: vooral voor de toog, maar ook erachter in Café De Mèt, waar hij de smaak definitief te pakken kreeg als kelner en barman. Pas vorig jaar zocht en vond hij in De Valken, midden in het dorpscentrum van Arendonk, een geschikt pand waar hij zijn jongensdroom kon realiseren: een oud herenhuis, met voldoende grote buitenruimte om er een terras in te richten waar je de hele dag de zon vangt. En… waar je gezellig aan het water kan zitten, want de nieuwe staminee bevindt zich op de oever van waterloop De Wamp.

Samen met zijn ouders en zijn broers heeft Jean de voorbije maanden het statige gebouw helemaal gestript en gerestaureerd. “We hebben er een modern bruin café van gemaakt”, zegt hij trots. Modern? Omdat het café heropgebouwd is met de nieuwste materialen en technieken. Zo werd onder meer een box-in-the-box gecreëerd, met dubbele muren en ramen, om het geluid voor de omwonenden maximaal binnen te houden. Daarnaast werd ook volop geïnvesteerd in hoogwaardige ventilatie, isolatie en hernieuwbare energie.

Roskilde Festival

En bruin? Omdat je in het café rustig en gezellig kan praten en genieten van verschillende koffies, cocktails en bieren. “Op het Roskilde Festival in Denemarken ontdekte ik een ‘specialebierenbar’ met negen verschillende tapkranen. Als bierliefhebber vond ik dat fantastisch. Toen al dacht ik: zoiets wil ik later ook in mijn eigen café. Vandaag ben ik blij dat ik die droom kan waarmaken. Zo kan ik drie vaste tapbieren aanbieden en daarnaast telkens zes wisselende bieren van verschillende brouwers. Zo kunnen mijn klanten elke maand iets nieuws proeven”, zegt Jean, die tot voor kort werkte als heftruckchauffeur.

Hetzelfde concept geldt voor de koffies. En ook voor de cocktails, waarbij hij de drie klassiekers Mojito, Gin-tonic en Cuba Libre combineert met telkens drie alternatieven.

44 terrasstoelen

Echt klein is Café Cosette niet, maar zeker ook niet groot. “Helemaal zoals ik het wenste”, zegt Jean. “Ik wilde absoluut een zaak op maat, die je met twee kan runnen: één achter de toog en één voor de bediening. Binnen heb ik 44 stoelen en buiten op het terras nog eens 44. Ideaal!”

Café Cosette is alle dagen open, behalve op woensdag: op weekdagen van 14u tot middernacht en in het weekend van 11u tot 2u. Alleen tijdens het openingsweekend gaat het café uitzonderlijk wat later open: pas om 14u.

Café Cosette heeft een topterras: pal in het dorpscentrum, in de zon en aan het water. © EMA

Jean Valjean biedt zijn klanten negen tapbieren aan: drie vaste en zes wisselende. © EMA

Net voor de opening... © Bert De Deken

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio