Opening parking Kooldok onder Gedempte Zuiderdokken: “Innovatieve luchtzuivering filtert meer dan 90% van de uitstoot”

Antwerpen -

Onder de Gedempte Zuiderdokken is vrijdag parking Kooldok geopend. De ondergrondse parkeergarage telt vier verdiepingen en biedt plaats aan 1.100 auto’s. Een innovatief luchtzuiveringssysteem filtert meer dan 90% van de uitstoot, zodat diegenen die verpozen op het vernieuwde Zuidpark in ‘propere’ lucht kunnen vertoeven.

Jan Stassijns

LEES OOK. Buurtbewoners protesteren tegen naam Zuidpark: “Niemand is fan van deze nietszeggende optie”

Vier verdiepingen, 1.100 parkeerplaatsen, waarvan 26 voor mensen met een beperking, 32 laadpalen en binnenkort ook een fietsenstalling voor 178 fietsen. Parking Kooldok onder de Gedempte Zuiderdokken is klaar om de eerste auto’s te ontvangen.

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) noemt de opening een historisch moment. “Het lijkt misschien een fait divers, maar we zetten een ongelofelijk belangrijke stap”, zegt de schepen. “Samen met parking Steendok maken we een eind aan het tijdperk van het bovengronds parkeren op ’t Zuid en de kaaien. In de komende maanden verdwijnen ook de laatste vierhonderd bovengrondse parkeerplaatsen op het plein. De nieuwe parkings zijn niet alleen functioneel. Ze hebben tegelijk een grote meerwaarde voor de buurt en de stad. We hebben enkele duizenden auto’s van het publieke domein kunnen weghalen, en ruimte gecreëerd die we nu invullen voor recreatief gebruik.”

De ondergrondse parkeergarage telt vier verdiepingen, biedt plaats aan 1.100 auto’s en heeft 32 laadpunten voor elektrische auto’s. ©  Patrick De Roo

Uniek in de wereld

Wat parking Kooldok extra bijzonder maakt is het innovatieve luchtzuiveringssysteem dat meer dan 90% van de uitstoot filtert vooraleer het bovengronds de atmosfeer wordt ingestuurd. Het systeem werd uitgewerkt door VFA-Solutions en Genano, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. “Dit is uniek in de wereld, vooral omdat we het gecombineerd hebben met het brandveiligheidssysteem”, stelt Guillaume Ooms van Genano. “Wanneer het brandalarm afgaat, openen de panelen op enkele seconden tijd, zodat de rook afgevoerd kan worden en de hulpdiensten beter hun werk kunnen doen.”

Eliane Khoury van VFA-Solutions en Guillaume Ooms van Genano stellen het innovatieve luchtzuiveringssysteem voor. © Patrick De Roo

Parking Kooldok is alle dagen open, aan 2,7 euro per uur, met een maximaal dagtarief van 20 euro. Dit maakt parkeren in de ondergrondse parking goedkoper dan parkeren in de omliggende straten. Er zijn ook abonnementsformules mogelijk. Voor buurtbewoners, die binnen een straal van 500 meter van de parking wonen, is er een voordeliger bewonersabonnement uitgewerkt. Zij kunnen, bij het inleveren van hun parkeervergunning voor bewoners, een subsidie van 15 euro per maand aanvragen bij de stad.

Een van de uitgangen van parking Kooldok, naast het M HKA. © Patrick De Roo 

Aangeboden door onze partners