Brand aan historisch universiteitsgebouw in Antwerpen veroorzaakt door menselijke fout bij dakwerken

Antwerpen -

De brand aan gebouw B van de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen is ontstaan door een menselijke fout bij de dakwerken. Dat bevestigt het Antwerps parket na het onderzoek door een branddeskundige.

jtp

Het Antwerps parket heeft donderdagavond aan de UAntwerpen laten weten dat gebouw B wordt vrijgegeven. “Uit de bevindingen van de branddeskundige blijkt dat het om een onopzettelijke brand gaat die ontstaan is door een menselijke fout bij de dakwerken”, zegt woordvoerder Kato Belmans van het Antwerps parket.

De hoofdaannemer die de vernieuwing van het dak overziet, had donderdag verklaard dat een onderaanneming bezig was met roofingwerken op het platte dak. Volgens de man waren die werken omstreeks de middag wel afgerond.

De experts van de verzekering kwamen vrijdag langs om de schade op te meten. “Het besef van urgentie is er bij alle partijen. Er gaat dan ook snel gehandeld worden”, zegt UAntwerpen-woordvoerder Peter De Meyer. In eerste instantie wordt alle puin van het dak geruimd, in tweede instantie zal een gespecialiseerde firma kantoor per kantoor, ruimte per ruimte reinigen. “Er zal per ruimte ook een inventaris gemaakt worden”, aldus De Meyer.

Mogelijk instortingsgevaar

De stadsingenieur bevestigde donderdag de stabiliteit van het gebouw, maar toch is er hier en daar mogelijk instortingsgevaar omdat verschillende plafonds veel bluswater hebben geabsorbeerd. Vermoedelijk wordt er voor de getroffen personeelsleden die een kantoor hebben op een van de lagergelegen verdiepingen vanaf dinsdag een regeling getroffen om spullen uit hun kantoor te komen halen.

De brand ontstond woensdagmiddag rond 14.30u. In gebouw B zijn 136 kantoren en vier aula’s ondergebracht. Ook in de aanpalende vleugel, gebouw D, is er heel wat waterschade.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio