© ATV

Buurtbewoners protesteren tegen naam Zuidpark: “Niemand is fan van deze nietszeggende optie”

Antwerpen -

Op het Waterpoortplein op het Zuid kwamen buurtbewoners vrijdagochtend samen voor een ludieke protestactie tegen Zuidpark, de nieuwe naam van het park op de voormalige Gedempte Zuiderdokken. Volgens de organisatoren van de actie stuit de naam heel wat inwoners tegen de borst. “Wij verkiezen Park Dok Zuid, maar de stad negeert ons voorstel”, klinkt het.

Bewoners van het ruime gebied rond het Zuidpark zijn absoluut niet te spreken over die nieuwe naam. “Het kan toch niet dat de stad een naam kiest waar de buurt zich tegen kant. Daarom heb ik het initiatief genomen om straatnaambordjes te maken met daarop Park Dok Zuid, de enige echte naam die het park verdient”, vertelt activist en kunstenaar Henri Laurent. 

Laurent maakte het straatnaambordje bijna helemaal zelf. © Patrick De Roo

Laurent is het brein achter de protestactie en wordt hierin gesteund door buurtorganisatie Team Zuid en handelaarsvereniging Winkelh-Art. “Een goedgekozen naam is van groot belang voor de handelaars en ondernemers uit de buurt. Het zorgt voor onderlinge verbinding en is bovendien noodzakelijk voor de profilering van de verschillende zaken. We willen een duidelijke en scherpe naam, geen voze benaming die op niks trekt”, aldus Bert Van Zeebroeck, voorzitter van Winkelh-Art.

Volgens Laurent en Van Zeebroeck ontbreekt het de nieuwe naam vooral aan historische duiding. “Als je nadenkt bij de namen Park Spoor Oost en Noord, krijg je meteen een correcte indruk van het geschiedkundig karakter van de plaats. Die is bij Zuidpark totaal zoek. Bij Park Dok Zuid maak je automatisch de link met de dokken. Er is trouwens ook nood aan een synergie tussen de parken. De naam moet in lijn liggen met die van de andere parken. De stad hoeft daarvoor slechts één woordje toevoegen, hoe moeilijk kan dat zijn”, vraagt het duo zich af.

Het duo plaatste verschillende bordjes in het park. © Patrick De Roo

Om zijn wens kracht bij te zetten, organiseerde de buurt een tijdje geleden een enquête. “De stad nam onze optie niet eens op in de keuzelijst. Honderden buurtbewoners lieten weten volledig achter Park Dok Zuid te staan. De enquête van de stad mag dan een ander resultaat geven, onze conclusie is de enige juiste”, aldus Laurent.

“Ze negeren alle signalen en dat raakt de bewoners van het Zuid recht in het hart. Een conflict is het laatste wat we willen, maar we beseffen dat deze actie nodig is om een sterk signaal te sturen en om duidelijk te maken dat we dit niet zien zitten. We nodigen iedereen uit om een selfie te nemen met een van de straatnaambordjes van Park Dok Zuid. Op die manier hopen we alsnog iets in beweging te zetten, want uiteindelijk is er nog niets officieel beslist.”(lava)

Aangeboden door onze partners