De nieuwe tunnel van 3.288 ton ligt al een tijdje klaar om dwars in de spoorwegberm te worden geschoven. 

De nieuwe tunnel van 3.288 ton ligt al een tijdje klaar om dwars in de spoorwegberm te worden geschoven. © Hans Otten

Tunnel schuift dit weekend onder spoorberm

Herentals -

De Vlaamse Waterweg en Infrabel voeren dit weekend een technisch huzarenstukje op: ze schuiven een tunnel van 3.288 ton onder de spoorberm in de De Beukelaer-Pareinlaan. Ook de Lierseweg gaat dit weekend dicht.

In het licht van de bouw van een nieuwe spoorwegbrug over het Albertkanaal brengen de Vlaamse Waterweg en Infrabel dit weekend een tunnel voor wegverkeer op zijn plaats. Die ligt al een tijdje klaar naast de De Beukelaer-Pareinlaan om dwars door de huidige spoorberm te worden geschoven. Het gevaarte weegt met zijn 3.288 ton meer dan de gloednieuwe stalen boogbrug die later over het Albertkanaal komt, is ruim 24 meter lang en bijna 15 meter breed. Met zijn 5,15 meter doorrijhoogte is de tunnel uiteraard geschikt voor het vrachtverkeer naar de koekjesfabrieken van Mondelez.

Het ballet van kranen om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen, start zaterdagochtend om 1u en eindigt maandagochtend om 4u. De Vlaamse Waterweg heeft twee veilige kijklocaties voor toeschouwers bepaald: op het doodlopende stukje van de Lierseweg vlak bij de De Beukelaer-Pareinlaan en op de brug van de Lierseweg over het kanaal.

Niet alleen de straat naar Mondelez gaat voor deze spectaculaire werken dicht, ook de Lierseweg zelf sluit voor het verkeer. De aannemers maken van de gelegenheid gebruik om een deel van de spoorwegbrug over de Lierseweg af te breken. Bovendien rijden er dit weekend geen treinen tussen Herentals en Lier. Ook de nachten van volgende week zijn de arbeiders nog aan de sporen aan de slag. (ho)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio