De conciërgewoning wordt mee geïntegreerd in het museum. 

De conciërgewoning wordt mee geïntegreerd in het museum. © Tommy Maes

Gemeente Mol investeert 600.000 euro in verbetering Jakob Smitsmuseum

Mol -

Het Jakob Smitsmuseum in Mol-Sluis bereidt zich na de zomer voor op een grote verbouwing. Door de integratie van de vroegere conciërgewoning in het museum komt er ruimte voor onder meer een nieuwe ontvangstruimte. Daarnaast wordt het hele dak vernieuwd.

Het Jakob Smitsmuseum is al vele decennia gevestigd in de voormalige pastorie van Mol-Sluis. Het gebouw dat dateert uit 1892, werd in de jaren negentig van vorige eeuw de laatste keer grondig verbouwd. Binnenkort is er een nieuwe verbouwing gepland die het museum moet uitbreiden.

“We willen de aanpalende conciërgewoning volledig in het museum integreren”, zegt Nathalie Ceunen, afdelingshoofd cultuur in Mol. “De woning is sinds 2019 niet meer in gebruik. Daarnaast is onze huidige toegang tot het museum aan de smalle kant. Door de integratie van de conciërgewoning in het museum, kunnen we een nieuwe ruime ontvangstruimte creëren met museumshop. Ook het inkomsas wordt uitgebreid en volledig vernieuwd zodat het onder meer toegankelijker wordt voor rolstoelgebruikers.”

Nieuwe dakbedekking

Het museumgebouw wordt ook op technisch en structureel vlak aangepast, met een nieuwe draagstructuur van de vloer in de grote tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers en een nieuwe vloerbedekking. Daarnaast wordt de volledige asbesthoudende dakbedekking van het museum en de conciërgewoning vervangen.

Een achterbouw van het museum wordt verbouwd tot een gloednieuw depot, waar de schilderijen van Jakob Smits in gecontroleerde klimatologische omstandigheden kunnen worden bewaard worden. Ook de tuin van het museum wordt grondig vernieuwd. De kosten van de verbouwing zijn geraamd op 600.000 euro en worden door het gemeentebestuur betaald.

Het Jakob Smitsmuseum blijft tijdens de vakantiemaanden nog open.

Het Jakob Smitsmuseum blijft tijdens de vakantiemaanden nog open. © Tommy Maes

Sluitingsfeest op 28 augustus

Het Jakob Smitsmuseum blijft nog open tot en met zondag 28 augustus. “Zolang loopt de huidige tentoonstelling Boerenpsalm”, zegt publieksmedewerker van het museum Thomas Deckx. “Daarnaast hebben we nog een aantal activiteiten waarbij je de hele zomer het museum kan bezoeken. Op 28 augustus plannen we nog een groot sluitingsfeest waar we de verbouwingsplannen toelichten aan het brede publiek. Nadien gaan de deuren voor minstens een jaar dicht. Dan brengen we alles in gereedheid om hopelijk in het late najaar met de werken te kunnen starten. Zo worden de ruim zeshonderd schilderijen, tekeningen en etsen die nu in het museum hangen, op een veilige plek opgeslagen tot de verbouwingen klaar zijn.”

Diverse activiteiten

Als de werkzaamheden verlopen als gepland, heropent het museum wellicht in het voorjaar van 2024. Maar in de sluitingsperiode blijft het museum niet stilzitten. “Zo staat er een tentoonstelling op het programma in ontmoetingscentrum Tabloo in Dessel”, zegt Deckx. “De exacte timing en het thema van de expo zijn nog niet bekend. Daarnaast houden we een reizende tentoonstelling in de diverse Stuifzand-bibliotheken in de regio over een kinderboek dat we onlangs rond Jakob Smits hebben uitgegeven. En in de kerstperiode staat Jakob Smits ook centraal tijdens de lichtwandeling van Toerisme Mol. En er zitten nog ideeën in de pijplijn.”  (Tommy Maes)

www.jakobsmits.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio