Hoofdaannemer renovatie Stadscampus: “Oorzaak brand onduidelijk, roofingwerken waren al uur afgerond”

Antwerpen -

Het getroffen B-gebouw van de Stadscampus zal vermoedelijk langer dan een jaar onbruikbaar zijn. Dat stelt Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen na de verwoestende brand van woensdag. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, de hoofdaannemer zegt dat de roofingwerken al een uur waren afgerond.

jtp

De renovatiewerken aan het dak van de Stadscampus werden uitgevoerd door een gespecialiseerd dakwerkersbedrijf uit Ninove met al meer dan 200 jaar ervaring. Het eerste deel van de werken, het vervangen van de natuurleien op het schuine dak van blok B, lag al enkele weken stil. Een onderaanneming van het bedrijf nam de roofingwerken op het platte dak voor hun rekening.

“Wij waren woensdag zelf niet aan het werk op de werf, maar mijn werfleider was wel aanwezig. Volgens mijn informatie waren de roofingwerken van de onderaannemer al een uur afgerond toen de brand is uitgebroken”, stelt de zaakvoerder, die als hoofdaannemer de vernieuwing van het dak overziet.

“De oorzaak van de brand is dan ook nog steeds onduidelijk, ook een kortsluiting behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Het onderzoek van het parket zal meer duidelijkheid moeten verschaffen”, zegt hij. Het Antwerps parket heeft een branddeskundige aangesteld om de oorzaak van de zware brand te onderzoeken.

LEES OOK. ANTWERPEN LIVE. UAntwerpen-rector Herman Van Goethem reageert hoopvol op brand: “We gaan de schade kunnen herstellen”

Hoe dan ook is de schade in het getroffen B-gebouw niet te overzien. Brandweer Zone Antwerpen kon woensdagnacht de laatste opflakkeringen in de kiem smoren, maar door de brand stortte wel een groot deel van het dakgebinte in. Ook de bovenverdieping is volledig vernield.

De stadsingenieur kwam donderdag ter plaatse om de stabiliteit na te gaan. Het gebouw is voorlopig nog niet vrijgegeven door het parket, waardoor de schade op de lagergelegen verdiepingen nog niet is opgemeten. “Het B-gebouw zal niet onherroepelijk verloren zijn, maar we moeten er wel van uitgaan dat het langer dan een jaar of misschien zelfs twee jaar onbruikbaar zal zijn”, stelt rector Herman Van Goethem van de UAntwerpen. De universiteit zoekt naar oplossingen om de verloren kantoorruimtes op te vangen.

LEES OOK. Brand in historisch universiteitsgebouw volledig geblust, groot deel van dakgebinte ingestort: schade is erg groot

Ook de vleugel naast het uitgebrande B-gebouw is trouwens zwaar beschadigd door het bluswater. “Daar regent het in het hele gebouw binnen, het water loop loodrecht binnen. Waterschade is over het algemeen bijna even erg als brandschade”, aldus Van Goethem.

Tot slot is er ook nog goed nieuws. De dakwerker die bij de brand woensdag lichtgewond raakte, liep in tegenstelling tot eerdere berichten geen brandwonden op. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht met CO-intoxicatie, maar heeft het ziekenhuis intussen mogen verlaten.

MEER OVER Brand Universiteit Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio