©  mpics

Lillenaar Yarno Van Herck waagt zich aan het EK wielrennen jeugd in Portugal: “Het golvende parcours en de hitte zullen hun rol spelen”

Van vandaag tot en met zondag, vindt in het Portugese Anadia het Europees kampioenschap jeugdwielrennen plaats. Morgen staat de titelrace van de mixed relay op het programma. Kempenaar Yarno Van Herck neemt aan deze discipline deel.

Lieven Verheyen

“Toen ik hoorde dat ik voor dit Europees kampioenschap was geselecteerd, was ik zeer vereerd”, vertelt de 16-jarige Van Herck vanuit Portugal. “In het verleden heb ik de Belgische trui al eens gedragen in Gent-Wevelgem, maar dit is nog een stapje hoger. Het spreekt voor zich dat ik mijn uiterste best ga doen om de bondscoach niet te ontgoochelen.”

Het mixed relay is de laatste jaren aan een opmars bezig. Een duo jongens wordt afgewisseld door een duo meisjes. “De volgorde is vastgelegd. De jongens moeten eerst van start gaan voor een ronde van 22 kilometer. Nadien volgt de aflossing met de meisjes. Samen met Robbe Dhondt zal ik proberen om Cleo Kiekens en Fleur Moors in een goede uitgangspositie te brengen.

“Een concrete plaats hebben we niet in gedachten. We hebben geen idee hoe sterk onze concurrenten zijn. Het zal er ook op aankomen om in topvorm aan de start te verschijnen. Het golvende parcours is op zich al best zwaar. Bij de verkenning bleek dat er ook wel wat putten in het wegdek zitten. Gezien je in een tijdrit veel in de beugel zit, mag de concentratie dus geen seconde verslappen. Komt er ook nog eens bij dat men hier vrijdag temperaturen van dicht bij de veertig graden verwacht. Gelukkig staat de wedstrijd in de voormiddag gepland. Naar verwachting zal de temperatuur dan iets boven de dertig graden liggen.”

De junior, die uitkomt voor Acrog-Tormans, was ook al aangeduid als reserve voor de individuele tijdrit van donderdag. Daar gingen voor België Duarte Marivoet-Scholiers en Jens Verbrugghe, zoon van oud-bondscoach Rik Verbrugghe, van start.

“Die twee renners zijn terecht geselecteerd. Ze eindigden in de belangrijkste tijdritten steeds voor mij. Dat ik als derde ook mijn kans krijg in de mixed relay, zie ik zeker niet als een troostprijs. Doordat de meeste renners van de individuele tijdrit ook zaterdag aan de start komen van de wegrit, bestaat de samenstelling van de mixed relay bij de meeste landenteams uit renners en rensters die de individuele selectie net niet haalden.”

Met een terugvlucht op vrijdagavond en een vertrek maandag naar de Franse rittenkoers in Valromey (13-17 juli) is het begin van de vakantie van de 16-jarige Lillenaar alvast goed gevuld.

Vastgoed

Jobs in de regio