©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

30-jarige Schotense Steffi Verdickt is na paardrijdster en waterskister nu wielrenster: “Ik ging vroeger liever te voet, ik haatte fietsen”

Zondag staat voor de elite vrouwen met de Argenta Classic weer eens een wedstrijd in het Antwerpse op het programma. De wedstrijd is een onderdeel van het regelmatigheidscriterium SKM Cycling Cup. De 30-jarige Schotense Steffi Verdickt maakt deel uit van de provinciale selectie.

Lieven Verheyen

“Ik weet niet goed wat ik zondag moet verwachten”, zegt Verdickt. “Of misschien toch, het wordt ferm afzien (lacht). Na het BK in Middelkerke van twee weken geleden is dit nog maar de tweede keer dat ik een wedstrijd van dit niveau rijd. Tijdens dat BK moest ik dan nog vrij snel van de fiets. Na zeven kilometer al begaf mijn batterij van het elektronisch schakelsysteem het toen ik in een put reed. Op de stukken waar de wind op kop stond, was het nog te doen, maar daar waar we de wind in de rug hadden en de anderen naar hun grote verzet schakelden, was er met mijn koffiemolentje niets tegen te beginnen.”

De Schotense verscheen twee jaar geleden in het wielerpeloton.

“Vanaf mijn tiende tot mijn eenentwintigste deed ik aan jumping. Nadien volgde een periode van vijf jaar in het waterskiën. Door een knieblessure ben ik dan gaan fietsen. Naargelang ik meerdere uren op de fiets zat, begon het fietsen me ook beter af te gaan. Tot groot jolijt van mijn vader, die me al langer aanspoorde om te gaan koersen. En zeggen dat ik vroeger een hekel had aan fietsen, ik ging nog liever te voet. (lacht) Gezien de recent stijgende brandstofprijzen bespaar ik wel een serieuze cent. Op dat punt is een gemotoriseerde sport een dure hobby. Dat besef ik vooral als ik nog eens voor de fun op de latten ga staan en de boot moet laten voltanken.”

In haar zoektocht naar een team, kwam ze bij Acrog Tormans terecht.

“Na wat mailtjes heen en weer nodigde ploegleider Geert Wellens me uit om te komen meetrainen in het Hageland. Daar kon ik hem dan overtuigen van mijn kwaliteiten. Al zijn er natuurlijk nog veel werkpunten, dat besef ik maar al te goed.”

De drie sporten die Steffi Verdickt tot op heden beoefende, paardrijden, waterskiën en wielrennen, zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken.

“De duurtrainingen voor het wielrennen vormen het grootste verschil. Voor het overige zijn er best wel wat gelijkenissen. Velen denken dat bij waterskiën de armspieren het belangrijkste zijn, maar toch mag je daar het belang van de beenspieren niet onderschatten. En die benen heb je op de fiets ook nodig, hé. Ook het vaak trainen aan de maximale hartslag is bij het waterskiën en wielrennen identiek.”

Vastgoed

Jobs in de regio