De gezellige Damhof tuiniers. 

De gezellige Damhof tuiniers. © Walter Saenen

Groene vingers op den Dam: “Het is de ideale plaats om tot rust te komen”

Antwerpen -

Wie zoekt die vindt. Achter enkele hekken in de Lange Lobroekstraat (Dam) bevindt zich namelijk de weelderige samentuin Damhof. Een frisse toets groen in een voor de rest betonnen omgeving. Met de start van de zomer stropen de buurtbewoners de mouwen extra op om de tuin volledig in bloei te zetten.

De wortels van de samentuin zijn nog relatief jong. Een dik jaar geleden streek de groene oase neer in de Lange Lobroekstraat, een initiatief dat uitging van het Damcomité. “We voelden dat de buurt nood had aan extra groen en vooral aan een plek om volledig tot rust te komen”, zegt Joke Laukens, mede-oprichtster en vrijwilliger bij Damhof.

Net zoals een zaadje uitgroeit tot een volwaardige plant, werd de samentuin op een korte periode grondig getransformeerd. “Voorgaand aan deze locatie hadden we eerst een project lopen op de Slachthuissite. We gingen toen nog veel kleinschaliger te werk. In plaats van een eigen moestuin gebruikten we grote bakken gevuld met grond om onze groene vingers aan het werk te zetten. Toen de werken op de site van start gingen moesten we op zoek naar een nieuwe locatie, en zo kwamen we hier terecht”, legt Joke uit.

De vaste bewoners van de samentuin.

De vaste bewoners van de samentuin. © Walter Saenen

Jarek is de klusjesman van de bende.

Jarek is de klusjesman van de bende. © Walter Saenen

Joke laat ons via foto’s zien hoe in een korte periode een verwilderde betonnen parkeergarage werd omgevormd tot de huidige groene biotoop. Graaf-en boormachines werden ingezet in de creatie van de tuin, maar ook vooral de helpende handen van de buurtbewoners. “Kijk dit heb ik uitgevonden”, zegt Jarek Polaski (60) wanneer hij wijst naar een ingenieuze augurken beplanting. Jarek was heel zijn leven werkzaam als tuinman, eerst in Polen en nadien in België. Na een beroerte kreeg hij het invalidestatuut maar hij bleef niet bij de pakken zitten.

“De dokter zei mij dat ik een actieve hobby moest zoeken om mijn revalidatie te versnellen. Daarom ga ik af en toe vissen en vind je mij zo goed als elke dag in de samentuin. In de buitenlucht werken vind ik fantastisch. Grond brengt leven”, zegt Jarek. We vinden een grote variatie in de tuin, van wortelen tot lavendel en van boontjes tot kippen. Toch hoef je niet per se de handen vuil te maken om welkom te zijn bij Damhof.

Jarek zocht een actieve hobby en kwam zo terecht bij Damhof.

Jarek zocht een actieve hobby en kwam zo terecht bij Damhof. © Walter Saenen

Voor Costavina is de tuin de ideale plaats om bij te praten en te ontspannen.

Voor Costavina is de tuin de ideale plaats om bij te praten en te ontspannen. © Walter Saenen

“Dit is voor mij de ideale plaats om even een babbeltje te slaan en volledig tot rust te komen”, zegt Costavina Patty (65) die zichzelf een babbelkous noemt. De Indonesisch Portugese onderwijzeres op rust woont sinds zes maanden pal tegenover de samentuin. “Damhof is zo goed als mijn tuin. Toen ik nog in Limburg woonde was ik in mijn vrije tijd steeds aan het werk in mijn eigen tuin en dat miste ik wel in het begin. Al snel merkte ik op dat de oplossing recht voor mijn voeten lag. Ik moet zelf zware medicatie nemen waardoor ik niet telkens in de mogelijkheid ben om actief te werken in de tuin maar toch blijf ik naar hier komen. Het voelt hier een beetje als een klein groen dorp waar je op iedereen kan rekenen”, aldus Costavina.

Joke haalt veel voldoening uit het werken in de tuin.

Joke haalt veel voldoening uit het werken in de tuin. © Walter Saenen

Er wordt gewerkt, gepraat en gelachen. Binnenkort zullen er ook nog meer speelmogelijkheden voor kinderen bijkomen. “Sommige ouders vinden Park Spoor Noord te ver, maar naar Damhof mogen ze nog wel”, lacht Joke. Jarek geeft ons nog snel een augurk van eigen kweek en dat bevestigt nog eens dat Damhof een buurtinitiatief is waar een enthousiasme om te tuinieren en wederzijds respect de twee bouwstenen zijn die zorgden voor een groene opflakkering tussen de grijze straatstenen. (vip)

Voordien was hier enkel beton aanwezig. 

Voordien was hier enkel beton aanwezig. © Walter Saenen

 

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio