Aangeboden door JOBAT

Van tijdelijk naar vast contract: interessant voor iedereen

Tijdelijke job met optie op een vast contract: het is een trend op de arbeidsmarkt. Dergelijke vacatures zitten in de lift op vraag van alle partijen.

William VisterinBron: Jobat.be

Voor veel bedrijven is het vandaag een uitdaging om nieuwe werknemers aan te trekken. Eens gevonden, zullen ze er doorgaans alles aan doen om ze aan boord te houden. Ook zij die starten op tijdelijke basis vragen perspectief, want mensen veranderen niet zomaar van job.

Het is dus niet verwonderlijk dat het aantal tijdelijke vacatures die overgaan in vaste contracten in de lift zit. Uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar al 18% meer dergelijke vacatures waren dan vorig jaar. Via zo’n ‘tijdelijk contract met optie vast’ kunnen beide partijen kijken of er een match is.

“Als een soort proefperiode kan deze aanpak interessant zijn voor zowel werkgevers als -nemers”, aldus Jeroen Diels van Robert Half. Een werkgever kan kijken of de werknemer een fit is binnen het team en de bedrijfscultuur zonder meteen een langdurig engagement aan te gaan. Ook kan hij, volgens hem, vlotter investeren in mensen zonder ervaring.

Beste kandidaten

Werknemers kunnen op hun beurt bewuster en met meer informatie kiezen voor een (vaste) job. “We merken dat werkgevers vandaag met een andere bril naar uitzendwerk kijken. Ze zien dit meer en meer als een opstapje naar een vaste betrekking”, stelt Diels vast.

“Als je start op een tijdelijke job en er is een match, heb je nu een grotere kans dat je nadien een vast contract krijgt in vergelijking met een aantal jaren geleden.” Wanneer vaste jobs niet meteen ingevuld raken en een team onder druk staat, is zo’n tijdelijke oplossing, volgens hem, dus vaak een goede optie – en vaak een betere keuze dan af te wachten.

“Durf bij het invullen van tijdelijke vacatures ook eens out of the box te denken: ouderen die bijna op pensioen zijn en hun tanden nog een laatste keer in een interessant project willen zetten, mensen zonder ervaring die open staan om te leren of tijdelijk werklozen die vaak snel inzetbaar zijn. Er is een schaarste aan personeel en wie eerst de stap durft zetten, zal de beste kandidaten aantrekken.”

Upload je cv

Lees ook:

Bron: Jobat.be