©  AFP

Al 52 regeringsmedewerkers opgestapt, Boris Johnson ontslaat zelf “verrader” als minister

De regering van Brits premier Boris Johnson is in totaal al 46 ministers en medewerkers verloren in de laatste dagen. Een van hen – minister Michael Gove – is woensdagavond door Johnson zelf ontslagen omdat hij als een verrader de opstand aangevuurd zou hebben.

adbBron: BELGA

LEES OOK. Na zoveelste schandaal rond Boris Johnson staat hij nu bijna alleen: “Willen of niet, het is over en uit”

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn minister van Huisvesting Michael Gove ontslagen, nadat Gove hem woensdag had opgeroepen om af te treden. Volgens journalisten heeft Johnson Gove woensdagavond via de telefoon ontslagen.

“Je kunt niet naar de pers gaan en zeggen dat je de premier oproept om op te stappen, en verwachten dat je in het kabinet kan blijven”, klonk het bij bronnen binnen Downing Street. “Het is niet de eerste keer dat hij zich verraderlijk, vreselijk en deloyaal gedraagt. Dit had al jaren geleden moeten gebeuren.”

Dat hield de procureur-generaal van Engeland en Wales, Suella Braverman, niet tegen om net als Gove in de pers de premier op te roepen ontslag te nemen. Braverman, die naar eigen zeggen al jaren een supporter is van Boris Johnson, zei woensdagavond in een tv-gesprek dat “de tijd gekomen is voor de premier om op te stappen”. Ze zei zelf geen ontslag te zullen nemen wegens haar plicht in haar rol, maar besefte dat ze mogelijk ontslagen zal worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Braverman liet ook al weten dat ze zich kandidaat zou stellen als vervanger, mocht Johnson inderdaad opstappen en er een nieuwe leider voor de Conservatieve partij gezocht worden.

Stroom aan ontslagen

Intussen hebben al 45 regeringsfunctionarissen ontslag genomen uit ontevredenheid met Johnson. Nadat Gove ontslagen werd, kondigde diens assistent en parlementslid Danny Kruger woensdagavond zijn eigen ontslag aan, net als assistent in het ministerie van Werk en Pensioenen en parlementslid James Daly, staatssecretaris voor Wales Simon Hart, staatssecretaris voor Gezondheid Edward Argard, die door Sky News omschreven wordt als een “super loyalist”, en assistent bij het ministerie van Gezondheid en parlementslid Gareth Davies.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hart zei in zijn ontslagbrief aan Johnson: “Ik had wanhopig gehoopt dat ik kon vermijden deze brief te schrijven, maar helaas lijkt er geen andere optie over te blijven dan terug te treden uit mijn rol als minister voor Wales. Mijn collega’s hebben zowel privé als in het openbaar hun uiterste best gedaan om u te helpen het schip te keren, maar tot mijn spijt ben ik van mening dat we het punt voorbij zijn waarop dit mogelijk is.” Hart maakte deel uit van de groep ministers die eerder op de dag naar Johnson trokken met de boodschap dat het “tijd is om te vertrekken”.

Argar had het in zijn ontslagbrief over denken aan de toekomst en integriteit, Daly zei dat “het heel duidelijk geworden is dat jij niet in staat bent onze regering te leiden” en dat hij “het vertrouwen verloren is in jouw leiderschap van onze grootse partij”. Kruger wierp dan weer op dat het de premier zou moeten zijn die opstapt.

De directe aanleiding voor de stroom aan ontslagen is de klacht tegen conservatief parlementslid Chris Pincher, die twee mannen betast zou hebben, en Johnsons reactie op dat zoveelste schandaal. Minister van Volksgezondheid Sajid Javid en minister van Financiën Rishi Sunak waren dinsdag de eersten die daardoor opstapten.

Donderdag stapte ook nog een vierde minister op uit de regering-Johnson. Deze keer gaat het om Brandon Lewis, minister voor Noord-Ierland, zo liet de BBC weten.

“Een behoorlijke en verantwoordelijke regering steunt op eerlijkheid, integriteit en wederzijds respect - het is een zaak van diepe persoonlijke droefheid voor mij dat ik de regering moet verlaten omdat ik niet langer geloof dat die waarden worden verdedigd”, schrijft Lewis in zijn ontslagbrief gericht aan Johnson die op Twitter verscheen.

En ook onderminister van Financiën Helen Whately heeft intussen haar ontslag ingediend.

Even later dienden ook de Britse onderministers van Technologie en Pensioenen hun ontslag in bij de Britse premier, wat het totaal aantal opgestapte regeringsleden en -medewerkers op 52 brengt, waaronder 4 ministers.

“Ik ben zwaar teleurgesteld dat het zo ver is moeten komen, maar de premier moet aftreden omdat het vertrouwen van het publiek en het parlement duidelijk is verdwenen. Daarom treed ik nu af als onderminister van Technologie en Digitale Economie”, aldus Chris Philip op Twitter.

De viceminister van Pensioenen, Guy Opperman, zegt dat het “een grote eer was” om deel uit te maken van de Britse regering, maar dat “de recente gebeurtenissen duidelijk hebben aangetoond dat de regering niet kan werken met Boris Johnson aan het hoofd”.

LEES OOK. “De zinkende schepen verlaten de rat”: zijn Boris Johnsons negen levens nu echt op?

Vastgoed

Jobs in de regio