In het vorige project ‘Scholen van morgen’ zijn 182 scholen gebouwd of gerenoveerd.  

In het vorige project ‘Scholen van morgen’ zijn 182 scholen gebouwd of gerenoveerd.  ©  foto Joren De Weerdt

Binnenkort kan je zelf beleggen in de lokale school: “Je kan rekenen op een heel stabiele bron van inkomsten”

Binnenkort kunnen spaarders hun geld investeren in de school om de hoek. Het gaat over scholen die gebouwd worden in samenwerking met de private sector. De Vlaamse regering heeft zopas het licht op groen gezet voor een investering van 400 miljoen euro, goed voor 27 nieuwe scholen of 20.000 stoeltjes.

Jens Vancaeneghem

‘Scholen van Vlaanderen’. Zo heet het nieuwe project – na het eerdere ‘Scholen van Morgen’ – om scholen te bouwen volgens de zogenaamde DBFM-formule. Daarbij werkt de Vlaamse overheid samen met de private sector. Door privaat kapitaal aan te trekken, kunnen er sneller nieuwe scholen komen dan wanneer de Vlaamse overheid alles uit de eigen begroting moet halen.

Dat is nodig, want onze scholen zijn hopeloos verouderd en in verschillende regio’s zijn simpelweg te weinig stoeltjes. Op 1 januari 2021 stonden 1.751 scholen op de wachtlijst voor een renovatie of nieuwbouw, goed voor liefst 3,68 miljard euro. De scholen van Gemeenschapsonderwijs (GO!) zitten daar zelfs niet bij, want die krijgen geld voor scholenbouw via een aparte procedure.

Met Scholen van Vlaanderen gaat een investeringsgolf van 1 miljard euro gepaard. De Vlaamse regering keurde nu een eerste schijf van 400 miljoen euro goed. Daarmee kunnen 27 nieuwe scholen gebouwd worden, verspreid over heel Vlaanderen.

In een DBFM-formule is het de private partner die de scholen financiert en bouwt, in samenspraak met de schoolbesturen. Die laatsten betalen 30 jaar lang een ‘beschikbaarheidsvergoeding’ om de gebouwen te mogen gebruiken, waarna ze er eigenaar van worden.

“Veilige belegging”

Voor het eerst zullen ook spaarders hun geld in die scholen kunnen stoppen. In september wordt een overheidsopdracht voor een DBFM-vennootschap in de markt gezet, waarna de opdracht in 2023 toegewezen zal worden. Typisch tekenen grote spelers daar op in. Bij Scholen van Morgen waren dat vastgoedgroep AG Real Estate en BNP Paribas. Pas wanneer alle scholen zijn gebouwd – en beleggers geen risico lopen door bijvoorbeeld een misgelopen bouwvergunning – kunnen spaarders er op intekenen. Dat zal dus nog enkele jaren duren.

Volgens het kabinet van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) gaat het om een heel veilige belegging, omdat je zeker bent dat die scholen de komende decennia effectief gebruikt worden. “De Vlaamse overheid staat in voor 80 procent van de beschikbaarheidsvergoeding, dus je kan als belegger rekenen op een heel stabiele bron van inkomsten onder de vorm van dividenden”, zegt de woordvoerder van Weyts.

De eerste ‘Scholen Van Vlaanderen’ in onze regio

Antwerpen

  • Koninklijke Balletschool (secundair onderwijs)
  • Stedelijke Kleuterschool De Musjes (basisonderwijs)
  • KOCA Secundair Onderwijs (buitengewoon onderwijs)

Bornem

  • Katholieke Scholen Groot-Bornem (secundair onderwijs)

Brasschaat

  • GO! Technisch Atheneum (secundair onderwijs)

Merksem 

  • Lucerna College (secundair onderwijs) 

Mortsel

  • Gesubsidieerd Technisch Instituut (secundair onderwijs) 
  • Jenaplanschool Lieven Gevaert (basisonderwijs)

Sint-Niklaas 

  • GO! Campus Noord (secundair onderwijs) 

Vosselaar

  • Gemeentelijke Basisschool Centrum (basisonderwijs)

Vastgoed

Jobs in de regio