Brand in gebouw van universiteit op historische site maakt veel los: de geschiedenis van het Hof van Liere

“Dramatisch”, “catastrofaal”. De zware brand in de gebouwen van de Stadscampus van Universiteit Antwerpen, maakte woensdag heel wat los. Dat heeft zeker te maken met het iconische karakter van de binnenplaats van de stadscampus, het Hof van Liere. “Telkens er foto’s moeten worden gemaakt van de universiteit, is dat de plek waar het gebeurt”, zei rector Herman van Goethem woensdagnamiddag terwijl de brand nog volop woedde. Maar wat is de geschiedenis van deze historische binnenplaats?

David Van Turnhout

LEES OOK. Hevige brand legt hele vleugel van historisch universiteitsgebouw in de as

Het oudste gebouw aan de binnenplaats werd in het begin van de zestiende eeuw opgetrokken door de Antwerpse burgemeester Aert van Liere. Vandaar ook de benaming Hof van Liere. In die periode fungeerde het als woning, maar na de dood van Van Liere en zijn echtgenote werd het gebouw eigendom van de stad.

Toen de Jezuïeten in 1575 nood hadden aan een nieuw en groter gebouw voor een middelbare school. Ze vormden het gebouw om tot kostschool, maar moesten het verlaten toen de paus de jezuïetenorde ophief. Daarna werd het gebouw een militaire academie met een militair hospitaal.

Bijna 4 eeuwen later, in 1929, lieten de Jezuïeten opnieuw hun oog vallen op de vervallen gebouwen en knapten ze het helemaal op. Uit die periode dateert ook het gebouw dat woensdag deels in vlammen op ging. De oudere delen van het gebouw bleven daarbij gelukkig gespaard.

In 1988 kocht de universiteit het Hof van Liere van de Jezuïeten, en sinds 2007 vindt restaurant ‘de Universiteitsclub’ er onderdak. Ook de zalen worden gebruikt voor internationale congressen.

LEES OOK. Bart De Wever reageert aangeslagen op brand UAntwerpen: “Dit is dramatisch”

Het Hof van Liere woensdag, toen de ramp zich voltrok. ©  BELGA

Interieur

De meeste interieurelementen uit de zestiende eeuw zijn bij de renovatie van 1930 verdwenen. De gebouwen waren toen in zulke slechte staat dat trappen, binnenwanden, vloeren en het schrijnwerk volledig werden verwijderd, net als het meeste binnenschrijnwerk.

Bij de brand werden de oudste delen van het gebouw naar verluidt niet getroffen. Enkel het nieuws deel uit 1929-1930 werd zwaar beschadigd door de brand.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio