De vervuiling van de bodem en het grondwater is wellicht te wijten aan het gebruik van PFAS-houdend blusschuim bij oefeningen en industriële branden. 

De vervuiling van de bodem en het grondwater is wellicht te wijten aan het gebruik van PFAS-houdend blusschuim bij oefeningen en industriële branden. © EMA

PFAS wijdverspreid in grondwater: ook vervuiling vastgesteld op brandweerterrein naast Chirolokaal

Arendonk -

PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen. In 88% van de tweehonderd onderzochte meetpunten is PFAS-vervuiling gevonden, waaronder ook op het terrein van de brandweer in Arendonk. Het perceel ligt vlak naast het Chirolokaal.

Eddy Meulemans

Na het PFOS-schandaal rond de fabriek 3M in Zwijndrecht, waar honderden omwonenden jarenlang werden blootgesteld aan giftige chemische stoffen, kregen alle gemeenten in Vlaanderen de opdracht om mogelijk vervuilde sites door te geven aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). PFOS is de afkorting van perfluoroctaansulfonzuur en maakt deel uit van de familie van de PFAS, of poly- en perfluoralkylstoffen.

Blusschuim

Een van de opgelijste risicozones is de omgeving van de brandweerkazerne in de Kerkstraat in Arendonk. En na een eerste staalname door OVAM blijkt dat er inderdaad een verhoogde dosis PFAS aanwezig is in de bodem en het grondwater, wellicht te wijten aan het gebruik van PFAS-houdend blusschuim in het verleden.

Toch is er volgens burgemeester Kristof Hendrickx geen reden tot paniek. “De gemeten hoeveelheden liggen vele malen lager dan in Zwijndrecht rond de 3M-fabriek”, benadrukt hij. “Bovendien gaat het hier om een historische vervuiling: het schadelijke blusschuim wordt al tien jaar niet meer gebruikt door onze brandweer. Toch willen we er niet licht overheen gaan. Grondiger onderzoek is noodzakelijk. Uiterlijk tegen maart 2023 moet het resultaat daarvan bekend zijn.”

Geen zelfgeteelde groenten eten

Tot zolang gelden in een straal van 100 tot 500 meter rond de brandweersite een aantal strikte voorzorgsmaatregelen. Zo wordt aan de bewoners gevraagd om geen zelfgeteelde groenten en fruit te eten, maar ook geen vlees of eieren van eigen kippen of konijnen. Ook wordt aangeraden om losse grond te bedekken met grasmatten, bodemdoeken, boomschors of kiezels. En verder: regelmatig je handen wassen en geen grondwater gebruiken.

Er zijn in Vlaanderen nog geen normen voor PFAS in het grondwater. Om een idee te krijgen van de omvang van de vervuiling van het grondwater, heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de meetresultaten daarom vergeleken met Europese richtlijnen. Zo is op 6% van de locaties een overschrijding van de drinkwaternorm voor de PFAS-20, maar niet in Arendonk. Op één locatie, in Zwijndrecht, is de drinkwaternorm voor alle gemeten PFAS-verbindingen overschreden.

571 miljoen euro

Vorige week maakte het chemiebedrijf 3M bekend dat het 571 miljoen euro zal betalen om de vervuiling rond zijn fabriek in Zwijndrecht aan te pakken. Daarover heeft 3M een saneringsakkoord gesloten met de Vlaamse overheid. Belangrijk is dat de Vlaamse regering in de overeenkomst geen afstand van geding doet, wat betekent dat ze later meer geld van het Amerikaanse bedrijf kan eisen als dat nodig zou blijken.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio