Oekraïense kinderen Alina en Karina in de paardenmolen. 

Oekraïense kinderen Alina en Karina in de paardenmolen. © Dirk Kerstens

Oekraïense vluchtelingen te gast op Sinksenfoor: “Eindelijk giert er nog eens positieve adrenaline door ons lijf”

Antwerpen -

Net voor het aanbreken van het slotweekend kregen Oekraïense vluchtelingen woensdagnamiddag de kans om de Sinksenfoor te bezoeken. Honderden families zakten af naar Spoor Oost om er te genieten van attracties, kermiseten en elkaars gezelschap. Bij het initiatief werden de nodige kanttekeningen gemaakt, “maar ook in barmhartigheid moet je keuzes maken”, klonk het bij bevoegd schepen Peter Wouters (N-VA).

Laurens Van Aert

Naar goede gewoonte opende de Sinksenfoor op woensdag opnieuw zijn deuren om 14u. Maar een ordinaire kermisdag werd het allerminst. Honderden Oekraïense families kregen er namelijk een warm welkom. Een initiatief van de foorkramers dat heel wat mensen uit de gemeenschap emotioneerde.

“Wij zijn ontzettend blij met deze bijzondere uitnodiging. Het lijkt wel één grote familiedag voor alle Oekraïeners in Antwerpen, en dat doet onze kinderen deugd. Ze zijn echt door het dolle heen”, vertelt Nataliia. Zij is er samen met haar zoontje Zaharii, vriendje Pavlo en zijn moeder.

Nataliia met Pavlo en haar zoontje Zaharii.

Nataliia met Pavlo en haar zoontje Zaharii. © Dirk Kerstens

Zelfs toen Zaharii en Pavlo nog niets hadden geprobeerd, reageerden ze al razend enthousiast. “We zijn echt voor niets bang. Maar toch kijken we vooral uit naar het reuzenrad. Zo kunnen we Antwerpen ook eens vanuit de hoogte bekijken”, zegt Zaharii.

Anna, Maria, Tasha zijn samen met hun schoolvriendinnen Nastia, Olexandra en Lada vanuit Boechout en Berlaar naar Park Spoor Oost gekomen. Ook de jongedames klinken stoer: “De extreem spectaculaire attracties zijn echt iets voor ons. We staan te popelen om te zien of zij onze hoge verwachtingen kunnen inlossen.”

Voor de vriendinnen kunnen attracties niet spectaculair genoeg zijn.

Voor de vriendinnen kunnen attracties niet spectaculair genoeg zijn. © Dirk Kerstens

Terwijl de klasgenootjes de lucht inschieten, houden Tetiana en haar vriendin Yana hun voetjes liever op de grond. Tetiana bracht haar moeder Karina mee, die vergezeld wordt door haar boezemvriendin Larisa. “Deze plaats is te gek. Uiteraard hebben we in Oekraïne ook wel eens een kermis, maar die zijn op geen enkele manier te vergelijken met de Sinksenfoor. Dit hebben we echt nog nooit gezien”, lacht het viertal.

Oekraïeners hadden het naar hun zin op de Sinksenfoor.

Oekraïeners hadden het naar hun zin op de Sinksenfoor. © Dirk Kerstens.

“Het kermisgebeuren doet deugd. Het is leuk om de adrenaline ook eens op een alternatieve en positieve manier door ons lijf te voelen stromen. Nu nog eens proeven van die smoutebollen en als ook dat meezit, is de dag helemaal compleet.”

Het viertal was benieuw naar de smoutebollen.

Het viertal was benieuw naar de smoutebollen. © Dirk Kerstens

Andrei en Zlata lopen eveneens met een grootse glimlach op het terrein. Zij weten dat hun kinderen even al hun zorgen opzijzetten. “Konstantin, Olena en Karolina willen echt overal in. Alles ziet er supereng uit, maar dat maakt voor hen niets uit”, zegt Zlata.

Zlata en Andrei met hun kinderen.

Zlata en Andrei met hun kinderen. © Dirk Kerstens

“We hebben nog dagelijks contact met onze familie in Odessa, en weten dat ze het moeilijk hebben. Dat maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Maar dankzij de foorkramers kunnen we nu toch heel even alles loslaten, en daar zijn we hen erg dankbaar voor.”

Keuzes maken in barmhartigheid

Antwerps schepen van Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) is opgetogen met de talrijke aanwezigheid. “Wij zijn het initiatief van de foorkramers zeer genegen. De Oekraïeners doorstaan dagelijks ellende, dan kan dit deugd doen.”

De 5-jarige Karolina voelt zich als een vis in het water op de Sinksenfoor.

De 5-jarige Karolina voelt zich als een vis in het water op de Sinksenfoor. © Dirk Kerstens

Hoewel de dag voor Oekraïeners op algemeen begrip en steun kon rekenen, vroegen velen zich luidop af waarom er nu en ook de afgelopen jaren geen vergelijkbare dag kwam voor andere vluchtelingen. “Dit is een initiatief van de foorkramers, en zij bepalen dus volledig zelf wat ze willen doen. Ik begrijp de bemerkingen, maar zelfs in barmhartigheid moet je keuzes maken. Als het aan de stad lag, was dit specifieke moment er waarschijnlijk niet gekomen, maar dat wil niet zeggen dat we de zaak niet steunen”, aldus Wouters.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio