©  EPA-EFE

Jumbo-Visma beleefde “een lekkere kutdag” op de kasseien, maar: “Primoz gaan we niet afschrijven”

“Het was onze bedoeling om in de finale aan te vallen, maar ineens hadden we onze twee kopmannen in de problemen. Dan moet je aan risico management doen.” Ploegleider Grischa Niermann van Jumbo-Visma draaide er niet omheen na de dramatische kasseienrit in de Tour. “We hebben een lekkere kutdag gehad”, vatte de Duitser de tegenslag-dag samen van zijn ploeg.

vdm, hc

LEES OOK. Fietswissel draait compleet in de soep: paniek is groot bij Jumbo-Visma na lekke band voor Vingegaard en val voor Roglic

“Het ging nooit allemaal goed, want Wout viel al in het begin eens toen hij terugkwam van een plasbeurt samen met Steven (Kruijswijk, red)”, aldus Niermann. “Dat was niet zijn allerbeste dag na die val. Richting de finale heb ik het nog niet allemaal gezien, maar ik heb begrepen dat Jonas Vingegaard werd aangereden. In iedere geval was zijn fiets kapot. Maar die fietswissel verliep niet zoals we vooraf hadden besproken, maar ja, in die hectiek gebeurt dat helaas.”

Op een bepaald moment zagen we vier renners van Jumbo-Visma door het beeld lopen. “Volgens mij wilde Nathan Van Hooydonck snel de fiets van Jonas maken, alleen dacht Jonas: ik pak de volgende fiets. Alleen is Nathan ongeveer twee keer zo groot als hij. Daar kon hij natuurlijk niet op verder. Dus moest Jonas honderd meter verder opnieuw wisselen. Hij had gewoon de fiets van Sepp Kuss of Stevie (Kruijswijk) moeten pakken. Dat kan je honderd keer bespreken en ook gewoon doorgeven, maar in de hectiek met een hartslag van tweehonderd was hij dat even kwijt. In de auto zagen we alleen maar jongens van ons over de weg. Vervolgens hebben we gezegd: pak een fiets van onze auto! En dan hebben we, behalve Christophe Laporte, iedereen opgedragen Jonas Vingegaard te helpen.”

“Vijf kilometer verder rijdt echter een motorrijder een strobaal op de weg en daar knalde dan Primoz Roglic op. Dan had hij zijn schouder uit de kom. Die kon hij gelukkig zelf opnieuw erin zetten. Dat duurde even vooraleer hij die terug kreeg. Ja, dat was dus onze dag”, aldus de Duitser.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uiteindelijk verloor Vingegaard niet al te veel tijd. “Met dank aan Wout van Aert en Christophe Laporte. We moesten aan risico management doen. We hebben twee kopmannen en we moesten ze allebei helpen. Dat is de allergrootste kloterij. Indien Jonas oké was geweest of Primoz, dan hadden we die andere mannen op één van de twee kunnen laten wachten.”

Grischa Niermann concludeerde dat “we al een paar mooie dagen hebben gehad in de Tour, maar vandaag was het lekker kut”. “Maar Roglic heeft nog maar twee minuten aan zijn been, dus is er eigenlijk nog niets verloren. Al was dit natuurlijk niet de uitkomst die we graag hadden. Het zou kunnen dat Primoz vandaag de Tour heeft verloren, maar dat zien we pas in Parijs. Ik denk dat iedereen wist dat je in een kasseirit pech kunt hebben, dingen kunt tegenkomen. We zijn niet de enigen geweest. Primoz verliest vandaag twee minuten door een heel lullige valpartij. Dat is het leven, het is zoals het is. Dan kan je goed omringd zijn, dan kan je perfect voorin zitten en dan houdt het op. Primoz gaan we niet afschrijven, maar op dit moment staat Jonas er beter voor dan Primoz, dit is duidelijk. En Wout staat nog altijd in het geel. We onthouden liever het positieve, maar op dit moment nog even niet. Dit was niet ons plan, laat ons duidelijk zijn. Je hebt soms ook geluk nodig. Ons plan was om aan te vallen in de finale vanaf de sector waar Primoz even voordien was gevallen.”

Vastgoed

Jobs in de regio