Chiro Hombeek vorig jaar bij het vertrek naar het kamp. 

Chiro Hombeek vorig jaar bij het vertrek naar het kamp. ©  rr

Kampterreineigenaar laat ook Chiro Hombeek last minute in de steek: “Opeens liet eigenaar weten dat we niet meer naar Hotton mogen”

De eigenaar van enkele kampterreinen in de Waalse gemeente Hotton neemt het blijkbaar niet de nauw met afspraken. Enkele dagen voor afreis liet hij zowel Chiro Iris uit Dilbeek als Chiro Hombeek uit de Mechelse deelgemeente weten dat ze niet meer welkom zijn. En dat telkens met een ander smoesje.

Joost Van Liefferinge

Al maanden kijken de jongens en meisjes van Chiro Iris uit Dilbeek uit naar hun zomerbivak naar Hotton, een typisch Ardeens dorpje dichtbij Durbuy. Maar net toen de leidingsploeg de laatste voorbereidingen trof, volgde een kort telefoontje dat plots voor grote paniek zorgde.

“De eigenaar van het terrein waar we vanaf 7 juli onze tenten zouden opslaan, belde zondagavond”, zegt Stijn Smeulders, hoofdleider bij Chiro Iris. “Hij vertelde ons dat er iets was misgegaan waardoor de kampsite blijkbaar dubbel geboekt is. We waren dus niet meer welkom. Een boodschap die zo absurd overkwam dat we het eigenlijk niet geloofden.”

Om na te gaan of het terrein echt wel bezet was, zakten enkele leden van de leidingsploeg af naar Hotton. “De man bleek ons geen blaasjes wijs te maken”, zegt Smeulders. “De vereniging die haar tenten had opgezet op het terrein kon ook een contract voorleggen.”

Oplossing in Nassogne

Diep teleurgesteld vertrok de groep richting Dilbeek, waar meteen een grote zoekactie naar een nieuw terrein werd opgestart. “Onze oproep werd in geen tijd massaal gedeeld op sociale media. Het medeleven is gigantisch en dat doet ons ontzettend veel deugd”, zegt Stijn.

Of Chiro Iris boos is op de man die hen last minute in de steek liet? “Daar steken we momenteel geen tijd en energie in. Gelukkig vonden we een nieuw terrein in Nassogne”, klinkt het.

Overlast beu

De zaak lijkt sowieso wel een staartje te krijgen, want intussen weerklinkt ook een soortgelijk verhaal bij Chiro Hombeek. De jeugdvereniging uit de Mechelse deelgemeente zou normaal gezien op 18 juli haar tenten opslaan op een terrein van dezelfde eigenaar. “Ook wij kregen enkele dagen geleden een telefoontje met de boodschap dat we niet meer welkom zijn”, zegt Koen Lauwers, volwassen begeleider bij Chiro Hombeek. “Bij ons wel niet met de smoes dat er een dubbele boeking liep: de man vertelde dat zijn vader de overlast beu was en er dus geen groepen meer mochten komen. Hij deed nog een voorstel over een alternatief terrein, maar dat stelde echt niets voor.”

Chiro Hombeek voelt zich zwaar in de steek gelaten door de man en hecht totaal geen geloof aan zijn smoesjes. “Een maand geleden waren we er nog met de kookploeg”, laat Koen weten. “Toen kregen we nog een korte rondleiding en was er geen vuiltje aan de lucht.”

Chiro Hombeek vorig jaar op kamp. 

Chiro Hombeek vorig jaar op kamp. ©  RR

De vereniging uit Hombeek zocht en vond intussen een nieuw terrein in de buurt. “We hebben geluk en vonden relatief snel een andere locatie”, zegt Lauwers. “Maar daarmee was de kous voor ons nog niet af, want de man van ons oorspronkelijk terrein moest ons nog een voorschot terugbetalen van 1.300 euro. Vandaag (woensdag, red.) stond het eindelijk op onze rekening.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio