©  BELGA

Demir wil deze zomer onderhandelde oplossing voor Oosterweelwerf vinden

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil de zomermaanden gebruiken om tot een onderhandelde oplossing te komen voor de heropstart van de Oosterweelwerf. Dat zei ze woensdag in het parlement na een vraag van Bart Claes (Vlaams Belang). Op de werf mogen momenteel enkel werken worden uitgevoerd die geen grondverzet vereisen.

Bron: BELGA

In april schorste de Raad van State voor de tweede keer de technische verslagen van het grondverzet van de Oosterweelwerken. Dat was een gevolg van de PFOS-vervuiling door 3M. Sindsdien mag er bijvoorbeeld wel nog worden gewerkt aan bruggen, of aan zaken die externe grond vereisen, maar niet met de eigen grond.

Vorige maand zei minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) dat ze tegen het zomerreces een oplossing wou hebben. Maar dat zal pas na de zomer het geval zijn.

“Lantis heeft de werf gereorganiseerd en kan ook na het bouwverlof nog verder”, zei Demir woensdag. “Dat geeft ons de tijd. Er zijn regels nodig voor heel veel werven, ook buiten Oosterweel. Ook Zwijndrecht is vragende partij, voor de woningbouw.”

Demir wil de komende weken een onderhandelde oplossing uit de brand slepen, ook met bijvoorbeeld de milieuorganisaties. Volgens haar kabinet wordt er gewerkt aan een interpretatief decreet bij het Bodemdecreet. Het Bodemdecreet zelf zou niet moeten worden aangepast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER