Nadat ze decennia in het Bonapartedok gelegen hebben verhuizen de drie historische binnenschepen naar het verderop gelegen Kattendijkdok. 

Nadat ze decennia in het Bonapartedok gelegen hebben verhuizen de drie historische binnenschepen naar het verderop gelegen Kattendijkdok. © Patrick De Roo 

Historische binnenvaartschepen naar Kattendijkdok gesleept

Antwerpen -

De museumschepen, die sinds enkele decennia in het Bonapartedok liggen, zijn woensdag naar het Kattendijkdok gesleept. Daar gaan ze deel uitmaken van het toekomstig maritiem belevingscentrum op de Droogdokkensite.

Patrick Van de Perre

De Angèle, de Mon Désir en de Liomar maken deel uit van het Rijn- en Binnenvaartmuseum. Het duurde iets meer dan een uur om de schepen van de Nieuwpoortkaai in het Bonapartedok naar het verderop gelegen Kattendijkdok te slepen.

Daar werden de binnenschepen langs de kade aangemeerd op wat wellicht hun definitieve bestemming wordt. “Het is niet uitgesloten dat de schepen op termijn nog in de droogdokken zelf terechtkomen. Maar dan moet eerst het maritiem belevingscentrum op die locatie klaar zijn”, zegt de voorzitter van de Stichting Maritiem Patrimonium Marc Van Peel.

De binnenschepen varen op het Kattendijkdok op weg naar hun definitieve bestemming aan de Droogdokkensite. 

De binnenschepen varen op het Kattendijkdok op weg naar hun definitieve bestemming aan de Droogdokkensite. © Patrick De Roo

De drie binnenschepen zijn maritiem erfgoed en ongeveer veertig jaar geleden gered van de sloophamer. “Dat is te danken aan een kleine groep vrijwilligers die de schepen destijds heeft overgenomen. Het zijn ook vrijwilligers die de schepen restaureren en onderhouden”, vervolgt Marc Van Peel.

De binnenvaartschepen zijn, op afspraak, met een gids te bezoeken. Op geregelde tijdstippen zijn er ook opendeurdagen.

www.rijnenbinnenvaartmuseum.be.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio