Biljartclub De Geesten telt 19 leden, waaronder één vrouw, Chris Miseur. 

Biljartclub De Geesten telt 19 leden, waaronder één vrouw, Chris Miseur. © Marc Wouters

Biljartclub De Geesten wordt ‘koninklijk’: 3 pioniers zijn nog actief

Ekeren -

Biljartclub De Geesten bestaat 50 jaar. Voorzitter Luc Claessens mag in het provinciehuis de titel van Koninklijk in ontvangst nemen. Eerder werd de vereniging al in het districtshuis ontvangen door Annemie Plompen, districtsschepen voor sport.

De oudsten en het jongste lid: Walter Baplue (rechts) ,Alex Claessens, Herman Adriaenssens (links) en Lars Verhaegen als de benjamin.

De oudsten en het jongste lid: Walter Baplue (rechts) ,Alex Claessens, Herman Adriaenssens (links) en Lars Verhaegen als de benjamin. © Marc Wouters

“Een halve eeuw biljartclub, dat klinkt indrukwekkend”, zei Annemie Plompen. “En dat allemaal omdat enkele stamgasten van De Geesten wat meer leven in het nieuwe parochiecentrum wilde brengen.” De Geesten werd op 27 maart 1971 plechtige geopend. Daarmee ging de uitspraak van pastoor Verschueren in vervulling “We hebben geen nieuwe kerk nodig, maar een toog waar de mensen elkaar ontmoeten.” Het nieuwe parochiecentrum draaide van in het begin goed, maar men wilde toch nog meer mensen bij het initiatief betrekken.

vlnr Kurt Verhaegen, Chris Miseur, Luc Claessens en Willy Adriaenssens.. 

vlnr Kurt Verhaegen, Chris Miseur, Luc Claessens en Willy Adriaenssens.. © rr

“Daarom werd een biljart in de cafetaria geplaatst. Spelers waren er toen genoeg, maar van een club was nog geen sprake”, vertelt de voorzitter. “Een wedstrijdje tussen De Geesten en de biljarters van het Ekers Hof leidde tot de oprichting van onze club.” In januari 1972 werd een intekenlijst geopend en prompt meldden zich 20 kandidaten. Op 23 januari was Biljartclub De Geesten een feit. Eerste voorzitter en eerste secretaris werd Fons Van den Weygaert.

Annemie Plompen, districtsschepen voor sport ontvangt de jarige biljartclub. Rechts districtsschepen Fabienne Van Damme en links districtsschepen Marc Elseviers en districtsburgemeester Koen Palinckx.

Annemie Plompen, districtsschepen voor sport ontvangt de jarige biljartclub. Rechts districtsschepen Fabienne Van Damme en links districtsschepen Marc Elseviers en districtsburgemeester Koen Palinckx. © rr

De club telt nog 3 pioniers: Alex Claessens (vader van de voorzitter), Herman Adriaenssens en Walter Baplue. Het lidgeld in die tijd bedroeg 10 frank. “Dat was voldoende om als goede Vlaamse club mooie teerfeesten te houden met lekker eten, wat muziek erbij om een dansje te placeren en tussendoor een paar grappige sketches”, vertelt de voorzitter. Tijden veranderen, maar toch zijn de teerfeesten en de jaarlijkse barbecue een blijvertje.

Of biljarten een sport is voor oudere personen, wil de voorzitter niet gezegd hebben. De gemiddelde leeftijd bij De Geesten is weliswaar 60 jaar. Walter Baplue (85) is de oudste en Lars Verhaegen (18) de jongste. Landelijk, maar ook in Ekeren worden pogingen ondernomen om biljarten aantrekker te maken voor jongeren door onder meer competitie tussen verschillende clubs in de regio. In Aziatische landen, zoals Zuid-Korea en Vietnam, maar ook in Groot Brittannië is de biljartsport (snooker) erg populair. “Het is een leuke en spannende sport voor alle leeftijden, ook voor personen met een beperking”, zegt de voorzitter. (mawo)

Waterstraat 12, Ekeren op dinsdagavond.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio