© ATV

Vliegerplein dient klacht in tegen “illegale werken” aan start- en landingsbaan Antwerp Airport

Antwerpen -

Burgerplatform Vliegerplein heeft bij de omgevingsinspectie een klacht ingediend over de geplande werken op Antwerp Airport dit najaar. De luchthaven wil de start- en landingsbaan renoveren, maar volgens Vliegerplein gaat het om “illegale investeringen”.

wvb

Vanaf maandag 19 september tot en met dinsdag 25 oktober zal er geen vliegtuig opstijgen of landen in Deurne. De Antwerpse luchthaven wil onder meer het asfalt van de startbaan vervangen, niveauverschillen wegwerken en de riolering, verlichting en afwatering aanpakken. Maar een nieuwe klacht van vzw Vliegerplein zet die geplande werken op de helling.

Vliegerplein, de actiegroep die al jaren strijd voert voor sluiting van de luchthaven, richt zijn klacht tegen zowel infrastructuurbeheerder LOM (Vlaamse overheid) als tegen LEM nv, het dochterbedrijf van de Franse groep Egis dat Antwerp Airport uitbaat. Vliegerplein klaagt aan dat aannemers de werkzaamheden mogen uitvoeren zonder een bouw- en omgevingsvergunning, “illegale werken die nog maar de eerste fase van een nieuwe investeringstrein van 25 miljoen euro zijn”. De vzw vraagt om een onmiddellijk stakingsbevel op te leggen als de renovatie in september toch van start gaat. De LOM en bevoegd Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) stellen dat er geen omgevingsvergunning nodig is voor de werken omdat die zouden vallen onder het ‘vrijstellingsbesluit’.

Hangende rechtszaak

In de omstandige nieuwe klacht verwijzen de advocaten van Vliegerplein ook naar de hangende juridische procedures. Zo moet het hof van beroep zich dit najaar nog uitspreken over mogelijke bouwovertredingen, een rechtszaak die eveneens voortvloeide uit een beschuldiging van Vliegerplein. Tegen de nieuwe milieuvergunning van onbepaalde duur die de luchthaven wou aanvragen, werden na mobilisatie van de actiegroep meer dan drieduizend bezwaren ingediend, waarna de LEM begin dit jaar die aanvraag introk.

MEER OVER Luchthaven Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio