Schepen Véropnique D’Exelle (N-VA) verdeelde de toelagen aan de vertegenwoordigers van de elf projecten  

Schepen Véropnique D’Exelle (N-VA) verdeelde de toelagen aan de vertegenwoordigers van de elf projecten  © JAA

Schoten Solidair met elf projecten in minder welvarende plaatsen op aarde

Schoten -

De gemeente Schoten verdeelt dit jaar 36.112 euro over diverse projecten van inwoners die projecten van ontwikkelingssamenwerking hebben in het Zuiden. Schepen Véronique D’Exelle (N-VA) volgde het advies van Schoten Solidair, de vroegere raad voor ontwikkelingssamenwerking, en zo kregen elf verschillende projecten bedragen toegestopt die variëren van 1500 toto 5500 euro.

5500 euro gaat naar het project SOFOCO dat hernieuwbare energie inzet voor haar pompsystemen in de buurt van de Congloese hoofdstad Kinshasa.

Duizend euro gaat naar een speeltuinproject van het weeshuis Samaritan Village in Arusha (Tanzania). 1.500 euro gaat naar 11.11.11 voor ‘Women Now for Development’ en het bijbehorend project ‘Gender Justice and Feminist Knowledge Production’, dat de rechten van ontheemde Syriërs in Libanon - in het bijzonder kinderen en vrouwen - wil herstellen.

Ook Colombia Solidariteit van de nieuwe pastoor Alvi Vasquez ontvangt 1.500 euro. Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS) socialistische solidariteit krijgt hetzelfde bedrag om de feministische ngo ‘Colectivo Rebeldia’ in het Boliviaanse Santa Cruz te steunen.

De Derde Wereld Actiegroep Sint-Filippus krijgt 2.500 euro. Die som zal ondersteuning bieden aan een nieuwe kippenkwekerij in Zimbabwe. Ook de vriendenkring Fatima Center vzw ontvangt eenzelfde bedrag. Die helpt daarmee The Good Shepherd Sisters actief in het Thailandse Nong Khai, die daar een vijftigtal kleine dorpen ondersteunt door scholing, medische opvolging, leercentra, cursussen...

4.500 euro gaat naar Child-Help en het project Shak Coast, dat met het ‘House of Hope’ in Kenia levenskwaliteit bieden aan alle kinderen en volwassenen met spina bifida (open rug) en hydrocefalie (waterhoofd door opstapeling hersenvocht) en hun families. Het Pastoor Fierensfonds ontvangt 5.000 euro voor Acertar en het project ‘Vrouwen breien dromen’.

Ook pastoor Alvi Vasquez krijgt steun voor zijn project in de heimat Colombia.

Ook pastoor Alvi Vasquez krijgt steun voor zijn project in de heimat Colombia. © JAA

Peru

De vrouwen in het zuiden van Peru helpt Acertar aan empowerment, onder meer door handvaardige dames met weinig kans op scholing te leren haken en breien. Door handwerk te combineren met machinaal werk zal kwaliteitsvolle kledij kunnen gemaakt worden in een kortere tijdspanne. Het bedrag van 5.112 euro ontvangt de Christengemeente Emmanuel, die daarmee onderwijs en landbouw ondersteunt in Benin. Zo zijn er plannen voor een viskwekerij.

Op 5.500 euro mag de ‘Vrienden van William’ rekenen voor het project Sasel, dat zich inzet voor een Maya-gemeenschap, die zich gevestigd heeft op de oude vuilnisbelten van San Salvador in El Salvador. Het geld zal gebruikt worden voor de installatie van een watersysteem en de aanleg van een viskweekvijver. (jaa)

Vastgoed

Jobs in de regio