Heel wat Mortselaren wonen samen op een beperkte oppervlakte. 

Heel wat Mortselaren wonen samen op een beperkte oppervlakte. © Frederik Beyens

Mortsel blijft hoogste bevolkingsdichtheid van Vlaanderen hebben

Mortsel -

Uit de laatste cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat de stad Mortsel de hoogste bevolkingsdichtheid van Vlaanderen blijft hebben. Cijfers waar burgemeester Erik Broeckx (N-VA) zich niet druk over maakt.

Filip Spoelders

Gemiddeld telt Vlaanderen vijfhonderd inwoners per vierkante meter. Met 3.362 Mortselaren per vierkante kilometer zit Mortsel daar ver boven en is het Vlaamse koploper voor Borsbeek met 2.800 inwoners per vierkante kilometer.

“Het is ondertussen al een hele tijd dat we de dichtstbevolkte stad of gemeente van Vlaanderen zijn. Mortsel is klein qua oppervlakte. Met ook nog eens een deel van de luchthaven en het Fort 4 op ons grondgebied waar wonen onmogelijk is, zitten onze inwoners dicht bij elkaar. Het is een gegeven waar we naar moeten handelen. We maken er ons zeker niet druk over”, geeft de burgemeester aan.

Uiteraard heeft de situatie gevolgen voor het leven in de stad. “De open ruimten die we hebben, moeten we optimaal gebruiken en zoveel mogelijk openbaar maken. Denk aan ons fortdomein en het park Oude God. Daarnaast is de parkeerdruk zeker een gevolg van de hoge bevolkingsdichtheid. Dat is wel een probleem. Daarom zetten we sterk in op ons fietsbeleid.”

Vastgoed

Jobs in de regio