Onder deze naam gaan diverse overheden de uitdaging aan om samen met het ontwarren van de mobiliteitsknoop ook de leefkwaliteit in vijftien gemeenten in de noordoostrand van Antwerpen te verbeteren. 

Onder deze naam gaan diverse overheden de uitdaging aan om samen met het ontwarren van de mobiliteitsknoop ook de leefkwaliteit in vijftien gemeenten in de noordoostrand van Antwerpen te verbeteren. © RR

Wegen A102 en NX uit de diepvries: in september infomarken over wenselijke tracés

Antwerpen/Oostrand -

Van 12 september tot en met 11 oktober krijgt iedereen de kans op inspraak over hoe de snelweg A102 tussen Ekeren en Wommelgem en de verbindingsweg NX in Stabroek best worden aangelegd. Onder de naam De Nieuwe Rand probeert provinciegouverneur Cathy Berx een veilige en vlottere mobiliteit te verzoenen met een hoge leef- en omgevingskwaliteit en duurzaamheid in een vijftiental gemeenten ten noordoosten van Antwerpen.

Jan Auman

Nu de focus al enkele jaren op de Oosterweelverbinding en het sluiten van de Antwerpse Ring ligt, lijkt het haast vergeten dat de Vlaamse overheid ook nog altijd van plan is om een zogenaamde Oostelijke Verbinding te realiseren via het Haventracé.

Concreet gaat het om de snelweg A102 over het tracé van de Grote Ring, tussen de E19/A12 in Ekeren en de E313 in Wommelgem. Het is de bedoeling om een nieuwe autoweg aan te leggen over een afstand van 6,2 km. Die snelweg zal dwars door Wommelgem, Wijnegem, Schoten, Deurne, Merksem en Ekeren lopen. Het tracé mag dan al veertig jaar ingepland staan op de gewestplannen voor de nooit aangelegde Grote Ring rond Antwerpen, vandaag is de toekomstige weg een donkergroene strook met bossen, weilanden en hier en daar ook een woning.

Omzichtig

Een oude affiche in Schoten die ervoor pleit om de A102 in een geboorde tunnel aan te leggen.

Een oude affiche in Schoten die ervoor pleit om de A102 in een geboorde tunnel aan te leggen. © JAA

Daar is onder meer gouverneur Cathy Berx zich goed van bewust en daarom gaat ze als regisseur omzichtig te werk. “Met het project Nieuwe Rand onderzoekt de Vlaamse overheid hoe het oostelijk traject van het Haventracé kan worden ingepast in een leefbare, groene en klimaatvriendelijke oostrand van Antwerpen. Samen met alle betrokkenen gaan we al enkele jaren na hoe we een veilige en vlottere mobiliteit kunnen verzoenen met een hoge leef- en omgevingskwaliteit en duurzaamheid in de omgeving”, maakt Berx een stand van zaken op.

Achter de schermen delen zo’n tweehonderd vertegenwoordigers lokale besturen, experts en burgerbewegingen al enige tijd hun voorstellen, ideeën en bezorgdheden over deze plannen voor wat voortaan De Nieuwe Rand heet. Op dit moment buigen werkbanken zich over het ontwerp van alternatievenonderzoeksnota: een lijvig overzicht van de te onderzoeken toekomstscenario’s.

NX

Ook de NX is daarbij nog in beeld. Dat is de nog aan te leggen verbindingsweg in Stabroek tussen de Havenweg A12 en de N11. Die moet het doorgaand verkeer moet opvangen tussen Kalmthout, Essen en Wuustwezel enerzijds en de A12 anderzijds. Dat doorkruist nu nog de dorpscentra van Stabroek, Hoevenen en Kapellen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) ziet winstkansen: “Het doel van de scenario’s is om de mobiliteit, leefkwaliteit en klimaatvriendelijkheid in de regio te verbeteren. Het onderzoek naar sterkere openbaar vervoer-, fiets- en wandelnetwerken zijn daarbij evengoed van belang.”

“Het complex project Oostelijke Verbinding gaat over leefbaarheid, over gezonde lucht, over het terugdringen van geluidsoverlast. Voor de mensen die in en rond Antwerpen werken en wonen, voor onze natuur, maar ook voor de landbouw. Voor het oostelijk deel van Antwerpen slaan we de handen in elkaar met verschillende partners. Ik roep iedereen op om zijn of haar mening te delen rond de plannen. Zo komen we tot een gedragen oplossing van en voor de mensen in en rond Antwerpen”, schaart ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zich achter de aanpak.

Er komen infomarkten die najaar.

Er komen infomarkten die najaar. © RR

Infomarkten

Van 12 september tot en met 11 oktober krijgt iedereen tijdens een publieke raadpleging de kans op inspraak over het geplande onderzoek. In die periode worden in de betrokken gemeenten infomarkten georganiseerd om zoveel mogelijk inwoners te betrekken bij De Nieuwe Rand. Nadat alle feedback op het geplande onderzoek gehoord is, kan het in november van start gaan.

Maken deel uit van De Nieuwe Rand en de mobiliteitsplannen: Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Schilde, Wijnegem, Zandhoven, Ranst, Wommelgem, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, de stad Antwerpen en de districten Ekeren, Deurne, Borgerhout, Merksem en Berendrecht-Zandvliet-Lillo. (jaa)

Website De Nieuwe Rand van de overheid

Het projectgebied van De Nieuwe Rand met daarop de verschillende geplande nieuwe wagen.

Het projectgebied van De Nieuwe Rand met daarop de verschillende geplande nieuwe wagen. © De Nieuwe Rand

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio