De burgemeester legde het café begin deze maand al een bestuurlijke sluiting van twee maanden op. 

De burgemeester legde het café begin deze maand al een bestuurlijke sluiting van twee maanden op. ©  jivn

Uitbater 5th Avenue ontkent betrokkenheid bij drugshandel: “Niets te maken met verkoop en ook geen gebruik in mijn café”

Mechelen -

De uitbater van café 5th Avenue in Mechelen riskeert een celstraf van twaalf maanden voor zijn betrokkenheid bij de handel in drugs en het ter beschikking stellen van een lokaal om drugsgebruik te vergemakkelijken. De cafébaas vroeg de vrijspraak. “Ik heb niets te maken met drugshandel en in mijn café is nooit iemand betrapt op het gebruik van drugs”, zei hij. Ook een dealer stond mee terecht in de zaak.

Theo Derkinderen

De politie verkreeg afgelopen voorjaar informatie dat er mogelijk drugs werden verhandeld in café 5th Avenue in de Caputsteenstraat. Speurders hielden de horecazaak een tijdje in de gaten en hielden twee personen staande die van het café kwamen. Ze bleken een gebruikershoeveelheid cannabis op zak te hebben. “De twee verklaarden dat ze de drugs in het café hadden aangeschaft”, zei openbaar aanklager Marjan Van Dingenen. “De politie voerde daarop een controle uit in het café en kreeg ook een dealer in beeld: Tahar E. Hij bleek 45 gram marihuana bij zich te hebben en bijna 700 euro cash.”

Ook de uitbater van het café werd gecontroleerd. Hij was in het bezit van 490 euro en twee gsm’s. Op de eerste verdieping van de zaak werd een strijkzak aangetroffen waarin een cannabisgeur hing en op de tweede verdieping lag een doos met restanten van softdrugs.

Illegaal

Tijdens zijn verhoor bij de onderzoeksrechter verklaarde uitbater Philippe A. dat het café onder de vorige zaakvoerder de stempel van drugscafé had gekregen en dat de politie destijds ook verschillende invallen zou hebben uitgevoerd. Hijzelf ontkende iets met drugs te maken te hebben. De opgepakte dealer, die illegaal in ons land verbleef, gaf wel toe dat hij drugs verhandelde. Hij deed het naar eigen zeggen om aan inkomsten te geraken.

Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden cel een boete van 8.000 euro. “Ook voor de cafébaas. Hij was minstens op de hoogte van de drugsfeiten in zijn zaak en stelde ook zijn café ter beschikking om het drugsgebruik te vergemakkelijken. Daarom vraag ik ook om het café te sluiten en om meneer een exploitatieverbod op te leggen.” Begin juni sloot burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) het café al voor een periode van twee maanden.

Twijfel omtrent betrokkenheid

Philippe A. vroeg woensdag de vrijspraak op de correctionele rechtbank. “Hier is minstens sprake van twijfel omtrent de betrokkenheid van mijn cliënt”, reageerde advocaat Koen Van Eecke. “Zelfs in de informatie die de politie had bekomen was nooit sprake van de betrokkenheid van de zaakvoerder. Ook bij een huiszoeking zijn geen bezwarende elementen aangetroffen. De drugshond reageerde op niets en in zijn gsm zijn geen drugsgerelateerde berichten gevonden. De 490 euro die was aangetroffen? Dat was het geld uit de speelautomaten van het café. Hij was niet bij drugshandel betrokken. Zijn café ter beschikking gesteld? Er is geen enkele vaststelling gedaan dat er ook drugs werden gebruikt in de instelling.”

Tahar E. gaf wel toe dat hij drugs verkocht. “Ik vraag om hem een straf met uitstel op te leggen. Uiteindelijk zit mijn cliënt toch al enkele maanden in voorhechtenis”, zei advocaat Jan Beldé. Vonnis valt op 13 juli. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio