Woensdag ging een groepje voor het eerst aan de slag in de schoolmoestuin. 

Woensdag ging een groepje voor het eerst aan de slag in de schoolmoestuin. © Tommy Maes

Schoolmoestuin De Klimboom brengt leerkrachten, ouders en kinderen samen

Balen -

Leerkrachten, ouders en kinderen van Freinetschool De Klimboom in Balen onderhouden elke woensdagnamiddag van de zomervakantie de schoolmoestuin. Met het initiatief wil de school mensen bij elkaar brengen.

Tijdens de hele zomervakantie komen woensdagnamiddag enkele leerkrachten, ouders en kinderen samen op de speelplaats van Freinetschool De Klimboom in de Boudewijnlaan. Het enthousiaste groepje zet zich in voor het onderhoud van de moestuin en andere groene zones op het schooldomein.

“Met dit initiatief willen we niet alleen het onderhoud van onder meer de tuin verzekeren tijdens de zomermaanden”, zegt directeur Stijn Janssens. “Daarnaast willen we de contacten tussen school, ouders en kinderen nauwer maken. Door de coronapandemie ging dat de laatste jaren moeilijker. Op deze manier willen we iedereen bij elkaar brengen. En de respons vanuit de ouders is heel positief. Een vaste kerngroep is elke woensdagnamiddag aanwezig, maar iedereen kan vrijblijvend een namiddag komen meehelpen wanneer het hen past. Ook de kinderen kunnen meehelpen als ze willen, of gewoon met elkaar komen spelen. We zien ook met onze eigen ogen dat natuur verbindt.”

Vergroenen domein

“We zetten gedurende het schooljaar sterk in op natuurbeleving, ook zijn we al vele jaren bezig met het vergroenen van ons domein”, zegt directeur Stijn Janssens. “Het afgelopen jaar kreeg de moestuinwerking een boost en werd er een plukmuur met bessenstruiken aangeplant. Volgend jaar komt er nog een boomgaard bij. En onze werkgroep milieuzorg op school wil ook onder meer wadi’s aanleggen. Daarnaast willen we met onze twee buurscholen samenwerken om het domein groener te maken.”

De Klimboom startte een aantal jaren geleden met de schoolmoestuin, die intussen is uitgegroeid tot een vaste waarde op het domein. “De kinderen kunnen volgend schooljaar meer dan alleen tijdens de speeltijden genieten van de groene buitenomgeving”, zegt Janssens. “Alle leerkrachten worden gestimuleerd om zo veel mogelijk buiten te leren en we openen zelfs een heuse buitenklas waar alle kinderen van de kleuter- en lagere school welkom zijn om verder te leren en vooral te experimenteren.”

 (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio