©  RR

Inbreker hangt dertig maanden cel boven het hoofd: “Uitgewezen, teruggekeerd naar ons land en onmiddellijk op rooftocht gegaan”

Bonheiden -

Een inbreker stond in Mechelen voor de strafrechter voor een twee diefstallen en een poging daartoe in Bonheiden. Opvallend was dat de man door de dienst Vreemdelingzaken was uitgewezen en ook een inreisverbod van acht jaar had opgelegd gekregen. Voorwaarden die niet echt indruk op hem maakten, want de kerel keerde terug naar ons land en de eerste dag al ging hij op rooftocht in Bonheiden.

Theo Derkinderen

Eind april alarmeerde een bewoner van de Hendrik Consciencelaan in Bonheiden de politie omdat hij een man had betrapt in zijn woning. De kerel was via de achterdeur binnengedrongen, maar sloeg op de vlucht toen hij geconfronteerd werd met de bewoner. “Hij griste nog snel een fles water mee en zette het op een lopen”, zei openbaar aanklager Marjan Van Dingenen. “Ongeveer gelijktijdig maakte een bewoonster van de Krekelweg er dan melding van dat ze een man in haar tuin had betrapt. De vrouw reed met haar fiets achter de weggevluchtte man en wat later kon de politie de verdachte oppakken.”

Daags nadien liep er bij de politie een derde feit binnen: een inbraak in een woning in de Poverstraat, op amper enkele honderden meter van de Hendrik Consciencestraat en Krekelweg. “Daar bleek een heuptasje met 60 euro gestolen te zijn. Een heuptasje dat de verdachte, Karim M., bij zich had toen hij gearresteerd werd”, zegt de aanklager.

Botscan

Tijdens zijn verhoor verklaarde M. dat hij verdwaald was en op zoek was naar een station. Hij ontkende dat hij een woning was binnengedrongen of in een tuin had gestaan. “Bovendien hield hij vol minderjarig te zijn, maar uit een botscan bleek dat meneer M. wel degelijk meerderjarig was.”

Het Openbaar Ministerie benadrukte dat de man in 2021 al werd veroordeeld tot zestien maanden cel voor enkele inbraken in het Brusselse. “Na zijn straf is hij door de dienst Vreemdelingenzaken uitgewezen. Bovendien kreeg hij een inreisverbod van acht jaar opgelegd, maar blijkbaar had hij het er moeilijk mee om zich daar aan te houden. Hij is teruggekeerd naar ons land en onmiddellijk op rooftocht gegaan.”

Onder invloed

Tegen M. eiste het Openbaar Ministerie dertig maanden cel een boete van 800 euro, allebei effectief. De man zelf gaf tijdens zijn ondervraging op de rechtbank toe dat hij amper één dag terug in België was toen hij door de politie in Bonheiden werd opgepakt. “Maar ik was niet teruggekeerd naar hier met de bedoeling om inbraken te plegen. Ik was die dag onder invloed van drugs”, verklaarde hij. “Als ik vrijkom, verlaat ik België onmiddellijk. Ik zal nooit meer inbraken plegen.”

Advocaat Sven De Potter vroeg de rechter om enige mildheid aan de dag te leggen en zei ook dat zijn cliënt heel goed beseft dat zijn toekomst niet in België ligt. Uitspraak volgt op 13 juli. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio