©  BELGA

Jean-Marie Pfaff opent museum in Bevers winkelcentrum, waar ook befaamde ‘hemdkraagjes’ zullen prijken: “In het begin lachten ze me ermee uit”

Voormalig topkeeper Jean-Marie Pfaff gaat een eigen museum openen in winkelcentrum Warande in Beveren. De voormalige keeper deed zijn ambitieuze plannen uit de doeken op Radio 1. Naast enkele voor de hand liggende voetbalitems, zullen ook zijn beroemde hemdkraagjes waarop talloze sponsors prijkten te zien zijn in het museum. “In het begin lachten ze me ermee uit, maar het heeft uiteindelijk bij veel mensen de ogen geopend”, zegt Pfaff vastberaden.

Wouter van BiezenBron: Radio 1

De keeper die jarenlang furore maakte bij de Duitse topclub Bayern München en de Rode Duivels, wil allerlei spullen die hij tijdens zijn voetbalcarrière verzamelde tentoonstellen in een heus Jean-Marie Pfaff-museum in Beveren, de Oost-Vlaamse gemeente waar hij benoemd is tot ere-burger. De erkenning vormde het kader voor de wilde plannen van de bekende doelman, die binnenkort werkelijkheid zullen worden. “Ondertussen ben ik in gesprek met de burgemeester en met de mensen van De Warande op de markt in Beveren. Het zou gaan om een pand van 850 vierkante meter”, steekt Jean-Marie van wal.

De collectie zal bestaan uit een resem ‘souvenirs’ zoals trofeeën, gedragen voetbalschoenen- en handschoenen en andere spullen die een belangrijk onderdeel vormden in het leven van de doelman. “Ook shirts van andere voetbalvedetten zullen er te zien zijn waaronder die van Diego Maradona en Johan Cruijff”, vertelt een trotse Pfaff.

‘Collekes’-collectie

Mensen zullen er naar eigen zeggen ook niet-voetbalgerelateerde zaken kunnen bewonderen. Zo pakt Pfaff uit met sommige van zijn lederhosen maar ook de befaamde ‘collekes’, waar hij, door de vele sponsors die er op te lezen vielen, veel munt uit kon slaan. “Ik ben de eerste die met dat idee gekomen is, ik heb als het ware het begrip ‘Jean-Marie Pfaff-hemdje’ uitgevonden”, vertelt Pfaff.

“Ik had vroeger contracten van drie jaar met een aantal grote bedrijven die me betaalden om een paar dagen op een beurs te staan en een hemd met het bedrijfslogo te dragen en om het ook in mijn dagelijks leven aan te doen en zo reclame te maken”, legt hij uit.

Kasseienbedrijven, gokbedrijven en plastiekbedrijven, allemaal passeerden ze de revue. “In het begin lachten ze me ermee uit, maar het heeft uiteindelijk bij veel mensen de ogen geopend. Hein van Hazebroek, de trainer van AA Gent, loopt nu ook rond met een hemd waarop de naam van een warenhuis staat te pronken. En zo zijn er nog een hoop mensen die mij zijn gevolgd.”

Verder zal de gewezen doelman merchandise stallen die hij eigenhandig in elkaar knutselde. “Zo heb ik in mijn tijd bij Bayern schoolboeken, balpennen, notitieboekjes, enzovoort gemaakt met mijn foto erop en die zullen ook in het museum te zien zijn”, aldus Pfaff.

Wanneer het museum de deuren zal openen, maakte de beroemde ex-keeper nog niet bekend.

Vastgoed

Jobs in de regio