Priester Bert Taeymans in 2017 met Yelena en haar Franse echtgenoot. Zij noemde Father Bert toen haar spirituele vader. 

Priester Bert Taeymans in 2017 met Yelena en haar Franse echtgenoot. Zij noemde Father Bert toen haar spirituele vader. ©  kma

Priester Bert Taeymans gaf verloren jongeren van Spitak toekomst door hen te laten studeren

Westmalle, Sint-Antonius -

In de Sint-Pauluskerk in Westmalle wordt vrijdag 8 juli om 11u met een gebedsdienst afscheid genomen van priester Bert Taeymans (90). Tot op heel hoge leeftijd was hij meewerkend priester in de parochiegemeenschap Sint-Paulus Malle-Zoersel. Hij staat bekend als bezieler van het project Hulp aan Spitak in Armenië.

Kristin Matthyssen

Bert Taeymans, afkomstig uit Wijnegem, overleed op 29 juni. Hij gaf jarenlang les aan het Kleinseminarie en later BIM-SEM in Mechelen. “Veertien jaar geleden ongeveer, rond zijn 75ste, kwam hij als ondersteunend priester bij ons terecht”, vertelt Guido Rotthier, contactpersoon van de parochie Sint-Paulus, dicht bij de Trappistenabdij in Westmalle. “Wij dachten allemaal dat hij iemand was die kwam uitbollen. Maar Bert Taeymans had nog een geweldige drive. Zolang hij kon, en dat was eigenlijk tot vlak voor de coronacrisis toen de diensten niet meer mochten doorgaan, ging hij hier tijdens het weekend voor in de vieringen.”

Priester Taeymans was ook de drijvende kracht achter het project Hulp aan Spitak in Armenië. In 2005 werd Taeymans verzocht om drie weken als priester te komen werken bij de Zusters van Moeder Theresa in Spitak. Deze stad in Armenië werd in 1988 kort na de val van het communistisch regime totaal verwoest door een aardbeving. Er vielen 25.000 doden. “De mensen leefden er nog altijd in containers in een nooddorp en waren nog steeds in rouw”, vertelt Taeymans in 2017 over zijn ervaringen daar. “De situatie greep mij aan. Terug thuis ben ik met de groep Perspectief, de Sint-Paulusparochie en heel wat goede vrienden Hulp aan Spitak gestart.”

Sindsdien zamelde de groep geld in om jongeren te laten studeren. “Al zeventien behaalden een universitair diploma, en ook tal van andere diploma’s”, vertelt Guido Rotthier. “Hij veranderde het leven van veel jongeren zonder toekomst. Het knappe is dat die jongeren zijn levenswerk nu verder zetten.”

Yelena, het eerste meisje dat ‘father Bert’ in Spitak ontmoette en dankzij hem in Parijs een master na master kon behalen waar ze haar latere verloofde en man ontmoette, stond er in 2017 op om door ’father Bert’ gehuwd te worden in de kerk van Sint-Paulus. “Zij heeft hem anderhalve maand geleden nog bezocht in het woonzorgcentrum in Sint-Antonius”, vertelt Rotthier. “Yelena woont nu in Parijs. Ik weet niet of zij vrijdag naar de uitvaart komt, maar in gedachten zal ze er zeker bij zijn.”

Vastgoed

Jobs in de regio