Van modder tot haarspeldbochten: alles wat u moet weten over de elf kasseistroken in gevreesde vijfde etappe

Niet te vergelijken met de echte Parijs-Roubaix maar wel een rit waar het gevaar om elke hoek schuilt en waar het bibberen wordt voor de (vele) niet-specialisten. Zet u schrap voor strook 5 tot 3 met meer dan 7 kilometer kasseien op amper 12 kilometer afstand. Alles wat moet weten over de kasseien in de gevreesde rit 5 van de Tour 2022.

Nico Vanhee

Strook 11: Fressain - Villers-au-Tertre (***)

1.400m

76km voor de finish

Een makkelijk opwarmertje. De strook is in laatste instantie nog in omgekeerde richting gelegd omdat de snelle aanloop anders te gevaarlijk was. Hierna is het nog 20km tot de volgende, dus veel te vroeg om iets te proberen. Het is van 1983 geleden dat de renners hier nog eens passeerden.

Strook 10: Eswars – Paillencourt (**)

1.600m

56km voor de finish

Qua moeilijkheidsgraad inderdaad niet meer dan die twee sterren waard. Stenen liggen er vlot berijdbaar bij. Wel overwegend bergaf zodat het wel uitkijken zal zijn als hier een nog quasi volledig peloton naar beneden dendert.

Vervelende stukken op secteur 9, modder en aarde maken de stenen glad. ©  nvh

Strook 9: Wasnes-au-Bac – Marcq-en-Ostrevent (***)

1.400m

50km voor de finish

Eerste strook die spektakel kan opleveren. Overijverige boeren hebben de voorbije dagen gezorgd dat er veel aarde en modder op de baan ligt. Ook slechte zichtbaarheid in enkele bochten door overhangende struiken.

Strook 8: Emerchicourt – Monchecourt (***)

1.600m

46km voor de finish

Een wat saaie rechttoe-rechtaan strook met een verlokkelijke grindpaadje aan de zijkant, waar het risico op lekke banden groot is. In aanloop wel doorlopend vals plat dus voor wie op strook 9 achterop is geraakt, wordt het harken om weer vooraan te komen.

LEES OOK. Wat met Van Aert op de kasseien? “Het mooiste is dat Wout opnieuw wint, liefst met Primoz en Jonas in zijn wiel”

Strook 7: Auberchicourt – Emerchicourt (***)

1.300m

43km voor de finish

Is eigenlijk een spiegelbeeld van strook acht, volgt amper twee kilometer later in de omgekeerde richting, terug richting de grote baan. Lastige beginfase met veel diepe putten voor wie niet bovenop de rug van de kasseien rijdt.

LIVE. De gevreesde kasseien staan vandaag op het programma in de Tour! Wie maakt er het verschil?

Van de grote baan draaien de renners links het kleine kasseibaantje in. ©  nvh

Strook 6: Abscon (**)

1.500m

37km voor de finish

Het meest spectaculaire is de haarspeldbocht linksop om van de grote baan naar een boerenwegeltje de kasseien op te draaien. De stenen zelf stellen niet veel voor.

Strook 5: Erre à Wandignies - Hamage (***)

2.800m

30km voor de finish

Hier begint het echte slopingswerk. Een van de twee viersterren-stroken, ook een habituée uit Parijs-Roubaix. Niet zozeer door de lastigheid maar door de lengte – bijna drie kilometer - die in de kleren zal kruipen. Twee flauwe bochten in het begin.

Strook 4: Warlaing - Brillon (***)

2.400m

24km voor de finish

Ook een strook die het vooral van zijn lengte moet hebben. Eén lastige bocht in het begin. De laatste kilometer is netjes heraangelegd en bolt als een autostrade. Ook een oude bekende uit Parijs-Roubaix.

Veel technische bochten in secteur 3: voer voor de veldrijders? ©  nvh

Strook 3: Tilloy-les-Marchiennes – Sars-et-Rosières (****)

2.400m

20km voor de finish

Terecht een viersterrenstrook, ook al bekend uit Parijs-Roubaix. Enkele hele technische bochten en slechte kasseien. Wie nog power over heeft, kan hier het verschil maken. De derde lastige strook van meer dan twee kilometer op amper 12 kilometer afstand: hier moeten slachtoffers vallen.

Strook 2: Bousignies – Millonfosse (***)

1.400m

13km voor de finish

Niet bijster lang en niet bijster lastig. Niet helemaal zeker waarom dit drie sterren krijgt, wellicht omdat het op einde van de wedstrijd elke steen pijn doet. Zat in omgekeerde richting wel vaker in Parijs-Roubaix maar de laatste jaren niet meer.

De Pont Gibus maar dan vanuit de andere richting. Hier is het ergste leed geleden. ©  nvh

Strook 1: Hasnon – Wallers (***)

1.600m

7km voor de finish

Dit is de strook die ze in Parijs-Roubaix meteen na het Bos van Wallers doen, maar in omgekeerde richting dan. Ook bekend als de Pont Gibus. Vrij lastig in het begin met enkele bochten, na de brug is het rechtdoor knallen. Hierna sta je in amper 5 kilometer aan het Bos van Wallers, waar de finish ligt (net vòòr de kasseien welteverstaan).

LIVE. De gevreesde kasseien staan vandaag op het programma in de Tour! Wie maakt er het verschil?

Vastgoed

Jobs in de regio