© jhm, RR, WTV

108 kinderen geëvacueerd na brand op boerderij tijdens vakantiekamp

In Beauvoorde nabij Veurne werden woensdagochtend 108 kinderen geëvacueerd na een zware brand op de boerderij van hun vakantieverblijf. Alle kinderen zijn ongedeerd.

Jelle Houwen

De zware brand brak deze ochtend uit om 9.25 uur in de Groeneplaats in Beauvoorde. Daar is de Boerderie gevestigd, die ook logies biedt voor jeugdkampen. In een loods van de boerderij ontstond de brand.

“Het vuur ontstond rond 9.25u in een loods”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. “In de loods stond vooral materiaal gevestigd. Het gaat om twee mazouttanks, zuurstofflessen en flessen acetyleenzuur voor laswerken. Op de boerderij verblijven ook 108 kinderen van lagere schoolleeftijd uit gans Vlaanderen. Zij verblijven in een ruimte die niet getroffen is door de brand. Nog voor de komst van de brandweer werden zij allen geëvacueerd naar de ruimtes van een kinderopvang in de buurt en later naar een feestzaal. We bekijken nog met de brandweer en aanwezige hulpdiensten wat er met hun kamp moet gebeuren. Bij de brand werden diverse posten van brandweer Westhoek ingezet. Er is mogelijk asbestgevaar en de rook is giftig. Er werd een BE-alert uitgestuurd en mensen in de buurt werd gevraagd om ramen en deuren dicht te houden.”

Er is beslist om het kamp stop te zetten, dat bevestigen de hulpdiensten en de burgemeester. Er zijn twee soorten kampen aanwezig: kinderen die hier zijn om een dagactiviteit uit te voeren en kinderen die hier een week verblijven. Zij zijn er al sinds zondag. De kinderen konden zich inschrijven via de organisatie van De Boerderie of via een externe organisatie Heyo. Ze komen uit gans Vlaanderen. De organisatie verwittigde de ouders die hun kinderen in de loop van de dag ophalen.

 

 ©  jhm