3M gaat 571 miljoen euro investeren voor opruiming van PFOS-vervuiling rond Zwijndrecht

Chemiebedrijf 3M zal in totaal 571 miljoen euro betalen om de vervuiling door zijn fabriek in Zwijndrecht aan te pakken. Daarover heeft het een saneringsakkoord gesloten met de Vlaamse overheid.

In het bedrag van 571 miljoen is de 120 miljoen euro die het bedrijf eerder al beloofde, inbegrepen. Belangrijk is dat de Vlaamse regering in de overeenkomst geen afstand van geding doet, wat betekent dat ze later meer geld van het Amerikaanse bedrijf kan eisen als dat nodig zou blijken.

3M had al 115 miljoen euro uitgetrokken voor milieutechnologie op de site in Zwijndrecht, en 5 miljoen euro steun aan lokale landbouwers. Daar komen nu dus nog verschillende sommen bij.

- Het bedrijf betaalt 250 miljoen euro voor dringende saneringen, inclusief de 150 miljoen euro die in maart al was aangekondigd. Het geld zal onder meer dienen om de grond in de woonwijken in de buurt te saneren.

- De Vlaamse regering krijgt een schadevergoeding van 100 miljoen euro. Ze kan dat geld gebruiken naar eigen goeddunken met betrekking tot de PFAS-problematiek rond de fabriek.

- Nog eens 100 miljoen euro gaat naar het Oosterweelproject. De PFOS-vervuiling werd ontdekt tijdens die werken.

- Tot slot zal 3M afzien van het recht op zowat 1,3 miljoen euro aan overheidssubsidies.

Het bedrijf kwam vorig jaar in opspraak, nadat bij werken aan de Oosterweelverbinding vervuiling met PFOS werd ontdekt die afkomstig was van de fabriek in Zwijndrecht.

LEES OOK. Saneringsdeal met 3M stelt Vooruit nog niet helemaal gerust

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

LEES OOK. PFAS wijdverspreid in ondiepe grondwater van Vlaanderen

blg

Vastgoed

Jobs in de regio