Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Nederlandse gynaecoloog verwekte nog meer kinderen met eigen sperma dan gedacht

Een gynaecoloog in het vroegere Elisabeth-ziekenhuis in het Nederlandse Leiderdorp, nabij Leiden, heeft meer vrouwen zwanger gemaakt met zijn eigen sperma dan eerder gedacht. Hij is de biologische vader van 41 kinderen die in de jaren 70 en 80 zijn verwekt. In februari noemde het Alrijne-ziekenhuis, waar het Elisabeth in is opgegaan, een aantal van 21 kinderen.

jvhBron: BELGA

LEES OOK. Van de ‘aardige’ dokter tot leugenaar uit Netflix-docu: ook zij gebruikten eigen zaad om patiënten zwanger te maken

De gynaecoloog, Jos Beek, is inmiddels overleden. Het Alrijne heeft een commissie onderzoek laten doen. Die verwacht dat Beek nog meer kinderen heeft verwekt dan de 41 die nu zijn vastgesteld. Het Alrijne meldde eerder dat de vrouwenarts in 1986 was gestopt met vruchtbaarheidsbehandelingen, maar nu blijkt dat hij er in elk geval tot 1990 mee is doorgegaan.

De onderzoekers constateren dat er geen aanwijzingen zijn “dat Beek eigen sperma heeft gebruikt als afgesproken was zaad van de wensvader te gebruiken”.

Zeldzame erfelijke aandoening

Volgens het onderzoek was de gynaecoloog drager van een zeldzame erfelijke aandoening. Het is niet bekendgemaakt om welke aandoening het gaat. De verwekte kinderen zijn hiervan op de hoogte gebracht. Zij hebben de aandoening misschien gekregen, of ze kunnen die doorgeven aan hun eigen kinderen.

“We weten dat wat Jos Beek deed ook toen tegen normen en voorschriften voor artsen indruiste. Als ziekenhuis beoordelen we dit gedrag als onacceptabel”, zegt bestuurslid Peter Jue van het Alrijne.

Enkele jaren geleden kwamen de praktijken van gynaecoloog Jan Karbaat aan het licht. Hij zou de biologische vader van ongeveer tachtig kinderen zijn. Daarna zijn vergelijkbare zaken in Zwolle en Den Bosch naar buiten gekomen. Vorige week raakte bekend dat ook een intussen gepensioneerde gynaecoloog aan het voormalige Sint-Rembertziekenhuis in Torhout in de jaren 80 mogelijk zijn eigen sperma heeft gebruikt voor kunstmatige bevruchting.

Vastgoed

Jobs in de regio