©  Hollandse Hoogte / Flip Franssen

DISCUSSIE. Vind jij het een goed initiatief van de overheid om mensen te betalen om verpleegkundige te worden?

1.071 mensen in België, waarvan bijna een kwart uit de provincie Antwerpen, ruilen dit jaar hun job in voor een studie verpleeg- of zorgkunde. De federale overheid betaalt al die mensen een voltijds loon. Antwerpenaar Tom De Pelseneer (45) is een van hen. “Ik heb mijn ontbijt- en lunchbar verkocht en studeer nu vier jaar lang voor verpleger”, zegt hij.

Uit een bevraging van de koepelorganisatie Zorgnet-Icuro blijkt dat meer dan acht op de tien ziekenhuizen in Vlaanderen bedden moeten sluiten omdat er te weinig personeel is. De federale overheid probeert dat personeelstekort op te lossen door de studies verpleeg- en zorgkunde zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Mensen die een ander beroep hebben, of het nu bouwvakker, cafébaas of winkelbediende is, kunnen terugkeren naar de schoolbanken en worden daarvoor betaald.

Dit jaar maken 1.071 mensen in België een carrièreswitch naar een studie tot verpleeg- of zorgkundige, waarvan 238 uit de provincie Antwerpen. Ze zijn hun opleiding gestart in februari of beginnen ermee in september. Het systeem wint aan populariteit. Vorig jaar stapten ‘slechts’ 907 mensen in het project, van wie 209 uit de provincie Antwerpen. Iets meer dan de helft van die mensen zat al in de zorgsector, maar deed daar een andere job, zoals administratief medewerker in een ziekenhuis of logistiek bediende in een woon- en zorgcentrum. Iets minder dan de helft van die mensen stapt over van een totaal andere sector.

LEES OOK. 1.800 euro per maand om zich om te scholen tot verpleegkundige: al meer dan 1.000 mensen maken carrièreswitch

Vind jij het een goed initiatief van de overheid om mensen te betalen om verpleegkundige te worden?

Vastgoed

Jobs in de regio