Boris Johnson 

Boris Johnson ©  AFP

“Game over”: Britse kranten zien toekomst van Boris Johnson aan zijden draadje hangen

Na het vertrek van twee van zijn belangrijkste ministers zien de Britse kranten premier Boris Johnson op de rand van de afgrond staan. The Telegraph titelt dat de toekomst van de premier aan een zijden draadje hangt, terwijl de conservatieve Times Johnson oproept om “in het belang van het land” af te treden. “Game over”, titelt de krant. “Elke dag dat hij langer aan de macht blijft, wordt de chaos groter.”

jvhBron: BELGA

LEES OOK. Opnieuw klap voor Boris Johnson: na twee ministers stappen ook vicepartijvoorzitter en meerdere parlementsleden op

The Times schrijft verder nog dat Johnson een fout maakt als hij zich langer aan de macht blijft vastklampen, want hij “heeft niet langer het vertrouwen van zijn partij en het land”. In de Daily Mail klinkt het dat Johnson “een uitzonderlijk politicus” is, “maar na al wat gebeurd is, en ondanks zijn verwezenlijkingen, lijkt hij nu een gedoemde premier”. Volgens The Guardian is de enige vraag zelfs nog “hoe en wanneer” Johnson moet opstappen.

Voormalig Brexitminister David Frost schrijft in The Telegraph dan weer dat Johnson, als hij niet opstapt, riskeert “de partij en de regering mee ten onder te brengen”. Andere regeringsleden moeten zich volgens Frost ook de vraag stellen of ze “echt gelukkig zijn met de huidige koers”.

Johnson krijgt wel steun van The Daily Express, die Johnson omschrijft als “gewond” maar ook “bevrijd”.

Dinsdagavond kondigden minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Gezondheid Sajid Javid zowat gelijktijdig aan dat ze opstappen. In hun ontslagbrieven spaarden ze hun kritiek op de premier niet. Zo schreef Javid dat het duidelijk is “dat de situatie niet zal veranderen onder uw leiderschap, en u heeft daardoor ook mijn vertrouwen verloren”.

De meeste regeringsleden gaven in de loop van dinsdagavond wel aan dat ze Johnson als premier blijven steunen. De 58-jarige is sinds juli 2019 premier, en sleept een hele reeks schandalen achter zich aan.

Ontslag van twee topministers

Aanleiding tot het vertrek van Javid en Sunak was het schandaal rond ‘deputy chief whip’ Chris Pincher. Johnson zag zich dinsdag nog genoodzaakt om zich te verontschuldigen voor zijn aanpak van Pincher, die twee mannen zou hebben betast. Het was immers aan het licht dat gekomen de premier was “vergeten” dat hij was ingelicht over eerdere beschuldigingen van ongepast gedrag van Pincher.

Woensdagmiddag staat het wekelijkse vragenuurtje gepland in het Britse Lagerhuis.

Vastgoed

Jobs in de regio