© Sven Van Haezendonck

Leerlingen TSM zien wens in vervulling gaan: miniatuurversie Sint-Rombouts pronkt in kathedraal

Mechelen -

Leerlingen van Technische Scholen Mechelen (TSM) glunderen van trots. Hun knappe miniatuurversie van Sint-Rombouts pronkt voor minstens drie maanden in de grote kathedraal. Met dank aan schepen Rina Rabau Nkandu, die gecharmeerd raakte door het project, en de kerkfabriek.

Sven Van Haezendonck

“Als ze ons vorig jaar hadden gezegd dat onze kathedraal hier vandaag zou staan, zou ik het niet hebben geloofd”, zegt Cédrique Brouckaert (14). Samen met medeleerlingen Sophie Bonaugure (14) en Jade Lauwers (13) heeft hij gedurende twee schooljaar gebouwd aan het monumentale werk. In totaal waren vijf leerlingen betrokken bij het prestigieuze bouwwerk.

LEES OOK. Houten Sint-Romboutskathedraal van leerlingen TSM is klaar: “Een plekje in de echte kathedraal zou fantastisch zijn”

En dat allemaal tijdens de middagpauze, buiten de lessen dus en onder begeleiding van Steven Soetewey, vakleerkracht hout bij TSM. Toen hun kathedraal eind juni voltooid was, drukten de jongeren nog de wens uit om ze tentoon te stellen in de echte. “Dat zou echt fantastisch zijn”, zeiden ze.

Jef Van Loon van Sint-Rombouts samen met leerlingen Cédrique en Sophie, schepen Rina Rabau Nkandu en leerkracht Steven Soetewey bij de maquette. ©  Sven Van Haezendonck

In afwachting kreeg de maquette een ereplekje op school, maar dinsdag verhuisde ze naar de kathedraal. Hun oproep was bij Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+), schepen van Onderwijs, blijven hangen. “We waren zeer gecharmeerd door dit initiatief en we konden alleen maar bewondering opbrengen voor het resultaat. De kathedraal heeft al vaker als inspiratie gediend, maar deze maquette is absoluut een zeer geslaagde versie”, vertelt ze.

Het gezelschap met de maquette voor het reusachtige monument. ©  Sven Van Haezendonck

Rabau Nkandu vindt het ook een mooi onderwijsproject. “In die twee jaar hebben de leerlingen heel veel nieuwe vaardigheden aangeleerd en dat allemaal dankzij hun blijvend engagement over een lange periode”, zegt de schepen.

Steven Soetewey beaamt dat. “Geen enkele leerling volgde de opleiding houtbewerking. Dat maakt het samen met hun leeftijd speciaal. Het leuke is dat een van de leerlingen de kriebel te pakken heeft gekregen en zich heeft ingeschreven voor het derde jaar hout. Het zaadje is geplant”, legt de leraar uit.

Aanmoediging

Via Bram Van der Auwera, beleidsmedewerker cultuur en erfgoed in Sint-Rombouts, kreeg het houten kunstwerk een mooie plek in de kathedraal. Hij legde de vraag voor aan de kerkfabriek. “Een tijdelijke tentoonstelling is voor de leerlingen zeker een aanmoediging en een positief signaal”, zegt Emmanuel Gerard, lid van de kerkfabriek van Sint-Rumoldus. “We zijn de kerkfabriek ontzettend dankbaar”, zegt schepen Rabau Nkandu.

Voor haar geldt het ook als een sterk signaal naar de buitenwereld. “Mooie projecten als dit tonen aan dat houtbewerking meer is dan veel mensen denken. Het positief in beeld brengen van wat vakopleidingen als hout kunnen inhouden, is absoluut zeer goed gelukt”, vertelt Rina Rabau Nkandu.

Leerlingen Cédrique en Sophie en hun leerkracht Steven Soetewey vanuit TSM onderweg naar de kathedraal. ©  Sven Van Haezendonck

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio