©  BELGA

Red Flames beginnen zondag aan hun EK: minstens kwartfinale is het doel

De Red Flames willen op hun tweede EK ooit voorbij de groepsfase geraken en dus de kwartfinales bereiken. Dat strookt ook met de algemene ambitie van de voetbalbond, die wil dat de Flames tot de top acht van Europa behoren. Alleen wordt dat na de moeizame oefenwedstrijden niet vanzelfsprekend.

vva

Volgens databureau Gracenote heeft België op basis van zo’n 1 miljoen simulaties van het ­verloop van het EK slechts 27% kans om de tweede ronde te ­halen. Minder dan hun tegen­standers in groep D IJsland (38%), Italië (52%) en Frankrijk (82%). De druk ligt meteen op de eerste wedstrijd van de Flames, zondag (18.00u) ­tegen IJsland. Op papier de meest haalbare ­tegenstander, dus er hangt veel van die match af. Het wordt zo goed als onmogelijk om de ­tweede wedstrijd tegen topland Frankrijk (14 juli) te winnen. Ook al laten ze het op toernooien vaak afweten, de Fransen beschikken over de halve basisploeg van Champions ­League-winnaar Lyon en zijn een van de favorieten voor eindwinst.

Lange voorbereiding

Italië (18 juli) wordt dan weer een ­dubbeltje op z’n kant. De laatste keer (in september 2018) wonnen de Flames van de Italianen, maar op clubniveau hebben ze de laatste jaren stappen gezet. Ze spelen bovendien geen catenaccio, maar brengen dynamisch en technisch voetbal met een ­goede verdedigende organisatie.

Het wordt dus allerminst een evidentie om in deze groep bij de eerste twee te eindigen. De ­Flames zullen in ieder geval beter voor de dag moeten komen dan tijdens de oefenwedstrijden in de voorbereiding, want die verliepen niet vlekkeloos. Maar voetbal blijft voetbal en dus kan alles. Dat bewees de ploeg al op het EK 2017, waar ze in een lastige poule een bevredigend toernooi afwerkten. Tegen latere finalist Denemarken en latere Europees ­kampioen Nederland werd nipt verloren, maar tegen Noorwegen stuntten de Flames wel.

De Flames kenden een lange voorbereiding van 50 (!) dagen. Bedoeling van de staf: de fysieke achterstand op toplanden zo ­wegwerken. De meeste Flames zijn in het dagelijkse leven semiprof, maar de afgelopen anderhalve maand leefden ze allemaal als echte profs. Niemand raakte geblesseerd en bondscoach Ives Serneels was na de laatste oefenwedstrijd tegen Luxemburg blij met waar zijn team stond. Of dat voldoende is, weten we op 18 juli, na de laatste groepswedstrijd ­tegen Italië.

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Vastgoed

Jobs in de regio