“Tweede worden is voor Wout niet genoeg, hij wil winnen”: ouders Van Aert dolgelukkig met ritoverwinning in gele trui

Tijdens de eerste drie ritten in de Ronde van Frankrijk leek er wel een vloek op Wout van Aert te rusten. Op de eerste dag werd hij in de tijdrit onverwacht geklopt om uiteindelijk als tweede te eindigen. Ook de twee volgende ritten werd hij in de spurt telkens tweede, ook al scheelde het maar een haar. Ondanks die vervloekte tweede plaats reed hij al wel twee ritten in de gele trui. Daarmee vloog hij dinsdag dan toch als eerste over de finish. De laatste keer dat een Belg hem dat voordeed, was maar liefst 46 jaar geleden. De ontlading was dan ook enorm groot.

David Van Turnhout

Dinsdagnamiddag. In Calais naderen de renners stilaan het eindpunt van wat eigenlijk een saaie rit beloofde te worden. Niet ver van de finish zit een koppel op een muurtje langs de weg naar de wedstrijd te kijken op een smartphone. Het zijn de ouders van Wout van Aert. Met ingehouden adem kijken ze naar de fenomenale prestatie van hun zoon, die zich met de hulp van zijn teamgenoten los rijdt van het peloton. Uiteindelijk laat hij ook zijn ploegmaats achter zich en baant zich in een verschroeiend tempo een weg naar de top van de heuvel, waar hij met grote vleugelslagen over de finishlijn vliegt.

De ouders van Van Aert volgden de ontknoping op hun smartphone. 

De ouders van Van Aert volgden de ontknoping op hun smartphone. ©  RR

Er klinkt een vreugdekreet langs de baan. Het koppel vliegt elkaar in de armen en het geluk kan niet op. Hun zoon ging als eerste Belg in 46 jaar in het geel over de finish. Een ongeziene prestatie, die ongetwijfeld een plek zal krijgen in ons nationale sportgeheugen.

“Al het vorige is vergeten”, roept Ivonne. “Voor ons is alles wat hij presteert goed genoeg, ook als hij tweede wordt. In de pers hoor je dan dat hij weeral ‘maar’ tweede is geworden, maar je mag niet vergeten dat hij in het geel rijdt, hè. Tweede worden is voor hem niet voldoende. Hij wil winnen.” Daarom is dit volgens Ivonne dan ook een grote opluchting.

Van Aert vliegt over de finishlijn. 

Van Aert vliegt over de finishlijn. ©  BELGA

Wouts vader kent zijn zoon goed en had verwacht dat hij zich vroeg of laat van zijn sterkste kant zou laten zien. “Na een nederlaag moet er zo snel mogelijk winst geboekt worden. Zo is hij nu eenmaal. Dat heeft hij toch wel een beetje van ons beiden. Wij hebben hem het beste van onszelf gegeven en wij zitten met de overschot”, lacht hij bij VTM Nieuws.

Eens over de meet, slaakte ook Wout van Aert zelf een kreet. De brok opgekropte frustratie van de afgelopen dagen maakte duidelijk plaats voor een flinke dosis vreugde, die door de hele ploeg werd gedeeld. “Ondanks al deze emoties, staat een renner als Wout van Aert bijzonder sterk in zijn schoenen”, zegt sportpsycholoog Viktor van der Veken.

Vreugde bij de ouders van Van Aert. 

Vreugde bij de ouders van Van Aert. ©  RR

“Renners op dit niveau zijn gepokt en gemazeld in de koers en zijn in principe minder gevoelig voor de druk van buitenaf. De focus ligt bij hen puur op het fietsen en zijn entourage zal er mee voor zorgen dat hij daarvan niet te veel wordt afgeleid.”

Volgens Van der Veken is dat niet altijd makkelijk, want ook renners kijken weleens op hun smartphone. “Het is als renner waarschijnlijk niet eenvoudig om te negeren wat er over je wordt gezegd en geschreven. Een goede entourage helpt je op zulke momenten om de focus te behouden.”

Viktor van der Veken 

Viktor van der Veken ©  Saën Sunderland

Groepsgeest

Maandag nog liet een gewezen Franse handbalspeler zich op de televisie bijzonder kritisch uit over de kwaliteiten van Van Aert. “Hij (Van Aert, red.) is de meest complete renner van het moment omdat hij altijd aanwezig is. Maar nooit is hij eerste. Om te schitteren, moet je winnen”, liet hij zich ontvallen.

“Maar wat voor het team echt telt, is de groene trui voor Van Aert”, vervolgt Van der Veken. “Eigenlijk maakt het helemaal niet uit of hij eerste of tweede eindigt. De focus ligt op de groene trui en die wordt elke etappe veilig gesteld. In dat opzicht is hij dus heel goed bezig. Het team en de groepsgeest zijn daarbij van groot belang. De druk wordt daarbij verdeeld over meerdere schouders. Bovendien denk ik dat het een goede zaak is dat er in de ploeg ook enkele klassementsrenners zijn opgenomen. Dat draagt zeker bij tot het verdelen van de grote druk.”

Vastgoed

Jobs in de regio