Opnieuw klap voor Boris Johnson: na twee ministers stappen ook vicepartijvoorzitter en meerdere parlementsleden op

Het regent dinsdagavond ontslagen bij premier Boris Johnson. De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid en de minister van Financiën Rishi Sunak waren de eersten om hun ontslag aan te kondigen op Twitter. De vicevoorzitter van de conservatieve partij nam dindsdagavond ontslag. Hij deed dat live op televisie.

lto

Javid kondigde dinsdag zijn ontslag aan en legde uit niet langer vertrouwen te hebben in premier Johnson, na een reeks schandalen rond de Britse overheid. In zijn brief op Twitter zegt hij dat het duidelijk is “dat de situatie niet zal veranderen onder uw leiderschap en u heeft daardoor ook mijn vertrouwen verloren”. Sunak zegt in zijn ontslagbrief dat het volk “terecht verwacht dat het bestuur naar behoren, deskundig en ernstig wordt uitgevoerd”.

Het aangekondigde ontslag van de twee ministers dreigt Londen in een regeringscrisis te storten. Een niet nader genoemd regeringslid zei aan zender Sky News dat Johnson nu niet meer kan aanblijven. Ook volgens The Guardian en BBC zou dit het einde van Johnson kunnen betekenen. “De premier bevindt zich in een zeer precaire positie na het aftreden van twee van de belangrijkste ministers in zijn regering”, schrijft BBC. “Waar we vanavond getuige van zijn - en wat zich van minuut tot minuut voor onze ogen afspeelt - is de mogelijke ineenstorting van de regering.”

Later op de avond nam Bim Afolami, vicevoorzitter van de Conservatieve partij, ook ontslag. Dat deed hij zelfs tijdens een live-uitzending van The News Desk. Afolami verwees naar de recente gebeurtenissen van de afgelopen weken en riep de premier op om zelf ook ontslag te nemen. Ook Oliver Dowden, de voorzitter van de Conservatieve partij nam onlangs al ontslag.

Ook verschillende parlementsleden hebben intussen al hun ontslag aangeboden. Parlementslid Nicola Richards heeft ook op Twitter aangekondigd dat ze opstapt: “Ik zal voor altijd loyaal zijn tegenover mijn partij maar vandaag moest ik een belangrijke beslissing maken”. Ook parlementslid Sally Ann gaf eerder op de avond al op Twitter aan dat ze de premier niet langer steunt.

Volgens The Guardian werd vanavond Nadhim Zahawi, de Britse minister van Onderwijs, aan de deur van Downing Street gespot. Het is niet duidelijk of Zahawi van plan is zijn ontslag aan te bieden.

(Lees verder onder de tweets)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verontschuldigingen

Eerder op de dag zag Johnson zich genoodzaakt zich verontschuldigen over zijn aanpak van Chris Pincher, die verantwoordelijk was voor de partijdiscipline en volgens meerdere mediaberichten twee mannen zou hebben betast. Het was immers aan het licht dat gekomen de premier was vergeten dat hij was ingelicht over eerdere beschuldigingen van ongepast gedrag. Johnson zei dat de aanstelling van Pincher een fout was. Aan de BBC zei Johnson dat hij in de zaak niet heeft gelogen.

Volgens meerdere Britse media zou Pincher woensdag in beschonken toestand in een exclusieve club in Londen twee mannen, onder wie een parlementslid, hebben betast. Er waren getuigen van het voorval en er kwamen klachten bij de partij binnen.

Pincher legde zijn ambt als “ deputy chief whip” van de Tories in het Lagerhuis neer na de berichten over grensoverschrijdend gedrag. Johnson was weliswaar op de hoogte gebracht van beschuldigingen tegen Pincher uit 2019.

De druk op Johnson blijft zo toenemen. Eerder waren er ook al beschuldigingen van seksueel wangedrag en verkrachting aan het adres van leden van de Tories. Johnson zelf kwam onder vuur te liggen na de zogenaamde “partygate”, maar overleefde recent wel een vertrouwensstemming binnen de eigen partij.

Blijven loyaal

Ondanks de verschillende parlement- en regeringsleden die ontslag nemen vanavond, blijven er ook enkelen loyaal aan de premier. Volgens een bron zou Dominic Raab, minister van Justitie, hebben aangegeven dat hij “loyaal” blijft. Alister Jack, Schotland-minister, zegt in een verklaring dat hij het spijtig vindt dat “goede collega’s opstappen”, maar “ik steun de eerste minister ten volle”.

Grant Shapps, minister van Transport blijft in de regering, volgens een verklaring aan Sky News. Nadine Dorries, minister van Cultuur, Media en Sport meldt op Twitter voor “100 procent achter Boris Johnson” te staan, “de premier die consistent alle grote beslissingen juist heeft”. Liz Truss, minister van Buitenlandse Zaken, zou volgens een bondgenoot van de minister helemaal achter de premier blijven staan. Ook Priti Patel, minister van Binnenlandse Zaken, zou in de regering blijven. Net als Ben Wallace, de minister van Defensie.