De huidige sporthal wijkt voor de bouw van het nieuwe sportcomplex. 

De huidige sporthal wijkt voor de bouw van het nieuwe sportcomplex. © Archiles Architecten

Nieuwe sporthal Noorderwijk moet eind volgend jaar klaar zijn

Noorderwijk -

Het dossier van de nieuwe sporthal in Noorderwijk (Herentals) is klaar voor de vergunningsaanvraag. Het sportcomplex met een kostprijs van net geen vijf miljoen euro zou er eind volgend jaar moeten staan.

Hans Otten

De procedure voor een nieuwe sporthal in de Herentalse deelgemeente Noorderwijk heeft een geschiedenis van twintig jaar achter de rug. Maar nu is het stadsbestuur klaar om de nodige omgevingsvergunningen aan te vragen. Aannemer Vanhout.pro heeft de opdracht gekregen om niet alleen een basissporthal met multifunctionele voorzieningen voor kleinschalige socio-culturele activiteiten te bouwen, maar ook de geschikte (recreatie)grond daarvoor aan te bieden. De huidige sporthal in het binnengebied achter de kerk van Noorderwijk wijkt daarom voor de bouw van de nieuwe hal.

Dat bestaande sportcomplex in het binnengebied achter de kerk vertoont te veel ouderdomsverschijnselen, terwijl de stad dringend nood heeft aan extra ruimte en uren om de lokale verenigingen te laten trainen en sporten. Een eerder plan om een nieuwe hal te bouwen bij golfclub Witbos zag het stadsbestuur zich enkele jaren geleden door de Vlaamse overheid door de neus geboord worden.

De nieuwe sportzaal biedt plaats aan onder meer badminton, basketbal, volleybal en zaalvoetbal.

De nieuwe sportzaal biedt plaats aan onder meer badminton, basketbal, volleybal en zaalvoetbal. © Archiles Architecten

4,9 miljoen euro

Drie jaar geleden kwam dan de beslissing om een design, build and maintain-formule op te starten. Voor het onderhoud van de sporthal en het gebruik van de gronden sluit de stad een overeenkomst af voor 35 jaar. De bouwkosten bedragen 4,9 miljoen euro en het onderhoud en beheer bedraagt 231.000 euro per jaar. Het onderhoud gebeurt door Van Roey Services.

Voor dat geld moet de gemeenschap van Noorderwijk en Morkhoven ­– als alles goed gaat – eind 2023 beschikken over een op maat gemaakte sporthal met negen badmintonterreinen, drie volleybalterreinen, twee basketbalvelden, een zaalvoetbalterrein, zes grote kleedkamers, sanitaire voorzieningen en tal van berg- en technische ruimtes. In de grote inkomhal kunnen kleinschalige socioculturele activiteiten plaatsvinden. Een vergaderzaal met kitchenette geeft verenigingen de kans om consumpties aan te bieden.

De foyer kan dienst doen voor socioculturele activiteiten van verenigingen.

De foyer kan dienst doen voor socioculturele activiteiten van verenigingen. © Archiles Architecten

“We zijn blij dat we het stadsbestuur konden overtuigen om de sporthal in het centrum te bouwen”, zegt raadslid Susy Matthijs van Groen. “Minpunt is wel dat er geen multifunctionele vloer in de zaal komt. Hierdoor kan de zaal enkel voor sport gebruikt worden, terwijl feestjes enkel in de kleinere foyer passen. Maar we zijn vooral verheugd dat de sporthal er eindelijk komt.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio