© RTV

Laat je pizzadoos niet rondslingeren, lever ze in en Kingslize beloont je met bon van 1 euro

Mechelen -

Rondslingerende pizzadozen zijn vooral tijdens de zomermaanden een probleem. Dat viel ook ex-voetballer Piet den Boer (64) op en hij had een idee om het zwerfvuil in Mechelen aan te pakken. Daar sprak hij vriend Ahmed Aghassaiy (53) over aan. Ze vonden Kingslize Pizza meteen bereid om mee te werken. Wie daar een pizzadoos netjes inlevert, wordt tot eind september beloond met een kortingsbon van 1 euro.

Sven Van Haezendonck

“Hier op de Zoutwerf, waar ik woon, liggen wel eens achtergelaten pizzadozen. Gelukkig zorgde de stad voor grotere vuilnisbakken, maar dan nog is er zwerfvuil en dat is natuurlijk jammer. Ik ben een trotse inwoner van deze mooie stad en daarom denk ik ook graag mee over initiatieven om het netjes te houden”, vertelt Piet den Boer.

Tijdens een koffie wisselde de gewezen voetballer van KV Mechelen van gedachten met Ahmed Aghassaiy. Het idee om een soort statiegeld in te voeren voor pizzadozen kreeg vorm. “Piet dacht aan een halve euro om mensen te belonen, Kingslize heeft er een euro van gemaakt”, zegt Ahmed. Hij vond het aspect duurzaamheid belangrijk. “De pizzeria werkt vandaag al met dozen die je kunt recycleren. Kingslize weet dat het afval creëert, maar het werkt ook mee aan een oplossing om de wereld beter te maken”, legt Ahmed uit.

Genieten en verantwoordelijkheid nemen

Met de actie ‘Onze stad is geen lege doos’ zetten de Mechelaars nog tot 30 september in op de inzameling van pizzadozen. Wie er bij Kingslize Pizza eentje inlevert, krijgt een voucher van 1 euro cadeau voor de volgende bestelling. De gebruikte dozen gaan naar een gespecialiseerd bedrijf dat karton recycleert. “We willen graag dat mensen genieten van onze pizza’s, maar wij willen ook dat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor een propere stad”, zegt Omar Aberkane, zaakvoerder van Kingslize Mechelen.

LEES OOK. Mechelen lanceert ludieke campagne rond hondenpoep: ‘Kakje, zakje, bakje’

Pizzadozen die nog netjes zijn, kan je de komende maanden tegen de beloning gewoon inleveren. ©  Dirk Vertommen

De ondernemer staat erom bekend geregeld goede doelen te steunen. “We stappen graag mee in het verhaal van Piet en Ahmed, twee geëngageerde Mechelaars. We vinden het een fantastisch idee om pizzadozen opnieuw in te zamelen en we hopen dat andere collega’s ons voorbeeld volgen”, vertelt Omar Aberkane. Zijn pizzeria heeft in Mechelen en omstreken zeven elektrische fietsen rondrijden, vier bromfietsen en vijf auto’s om aan huis of op locatie te leveren.

Bewust maken

Piet den Boer is overtuigd van de slaagkansen van het project. “Betrokken ondernemers zoals Omar van Kingslize kunnen het verschil maken. Mensen worden nu beloond en tegelijk maken we hen bewuster van een opgeruimde binnenstad”, zegt hij.

Ook Mechels schepen Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), voorzitter van Ivarem, is enthousiast. “Dit is een vernieuwende aanpak die ook in andere steden en gemeenten kan werken. Zij doen veel inspanningen om straten en pleinen netjes te houden, maar we zien dat sommige burgers het niet zo nauw nemen met afval op het openbaar domein. Als een privébedrijf op voorzet van brave burgers zo’n initiatief neemt, verdient dat onze steun. In ons werkingsgebied zijn we ook voorstander van de invoering van statiegeld”, vertelt hij.

Anouar Aberkane, schepen Koen Anciaux, Piet den Boer en Ahmed Aghassaiy op de Zoutwerf. ©  Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen