De vereniging brengt het terrein in de Hamerstraat momenteel volledig in gereedheid voor het evenement van komend weekend. 

De vereniging brengt het terrein in de Hamerstraat momenteel volledig in gereedheid voor het evenement van komend weekend. © Joren De Weerdt

Herseltse kenners van WO II organiseren militair bivak: “Willen de herinnering in ere houden”

Ramsel -

Interesse in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog? Dan loont een bezoekje aan de Hamerstraat in Ramsel (Herselt) dit weekend wellicht de moeite. Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juli organiseert de Herseltse club 82nd – 101st US Airborne Division er een militair bivak. Je kunt er oorlogsvoertuigen, veldartillerie en luchtafweergeschut komen bekijken en/of de dansbenen komen strekken op de muziek van weleer.

Kristof Van Rompaey

De 82nd – 101st US Airborne Division vzw bestaat intussen vijfentwintig jaar. De clubleden vertolken twee Amerikaanse luchtlandingsdivisies die tijdens WO II veelvuldig werden ingezet op het Europese strijdtoneel, waaronder ook in ons land. Voorzitter Albert Hendrickx is al van jongs af aan gefascineerd door de oorlogsgeschiedenis. “Ik ben geboren in 1944”, vertelt hij. “Thuis werd er veel verteld over de oorlog. Dat is altijd aan me blijven kleven.”

 

 © Joren De Weerdt

Intussen heeft Albert een aardige privécollectie bij elkaar gespaard, van kleinere voorwerpen uit WO II tot voertuigen en allerlei wapentuig. “Alles natuurlijk met de juiste vergunningen en papieren erbij”, verzekert hij. “Mensen hebben weleens een verkeerd idee over ons. Met militarisme of het promoten van oorlog hebben wij absoluut niks te maken. Het tegendeel is waar. We willen mensen, zeker ook kinderen, er net aan herinneren hoe fout oorlog is.”

Jonge levens

“De kerkhoven met jonge mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid zijn onmetelijk groot”, vult Albert aan. “Ik zal dat nooit vergeten. Maar wat mij betreft, krijgen jongeren er tegenwoordig wat te weinig les over op school. We dachten misschien iets te veel dat we geen oorlog in Europa meer zouden zien, maar als je kijkt naar wat er zich in Oekraïne afspeelt, dan zie je helaas toch dat er nog altijd een groot conflict kan groeien.”

© Joren De Weerdt

In diezelfde lijn benadrukt de voorzitter nog dat de clubleden niet zomaar ‘soldaatje spelen’. “We willen vooral een zo historisch correct mogelijk beeld schetsen voor onze bezoekers”, zegt hij. “Alle grote stukken die we tentoonstellen, zijn tot in de puntjes origineel. Er komen ook clubs van buitenaf op bezoek. We weten nog niet exact met hoeveel ze gaan komen, maar na twee jaar stilstand door corona, vermoed ik wel dat de goesting groot zal zijn. Op onze beurt gaan we als club ook geregeld naar de manifestaties van anderen.”

Bloemlegging

De vereniging brengt in Ten Aard (Geel) jaarlijks hulde aan de slachtoffers van de Slag om Geel. Die werd in september 1944 in alle hevigheid en bloederigheid uitgevochten. “Aan de laatste oud-strijder van Ten Aard die ik zelf kon spreken, heb ik persoonlijk beloofd om de herinnering in ere te houden en om jaarlijks een bloemlegging te organiseren met onze club”, zegt Albert. “Intussen zijn we met 84 leden, maar eigenlijk zijn het er dubbel zoveel. Ook de partners van onze leden tellen we mee.”

 

 © Joren De Weerdt

Bezoekers zijn het hele weekend lang gratis welkom. Voor wie graag een extraatje meepikt, raadt de voorzitter aan om zeker zaterdagnamiddag niet te missen. “We hijsen dan de Amerikaanse en Britse vlaggen”, zegt hij. “Nadien beginnen de shows met onder meer The Andrew Sisters en Vera Lynn. Absoluut de moeite waard. Opgepast: onze vroegere locatie in Blauberg ruilen we nu dus in voor een terrein in de Hamerstraat. We verwachten ons toch wel aan een mooi bezoekersaantal, met zowel mensen van uit de buurt als van verder weg.”

 

 © Joren De Weerdt

 

 © Joren De Weerdt

www.usairborneforces.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio