Schildenaren Ed Collier (rechts) en Paul Guldentops klaar om een allerlaatste keer de kop te trekken voor het honderdkoppige nostalgisch peloton. 

Schildenaren Ed Collier (rechts) en Paul Guldentops klaar om een allerlaatste keer de kop te trekken voor het honderdkoppige nostalgisch peloton. © JAA

Scilla neemt kopmanschap nostalgisch peloton over van pioniers Ed en Paul

Schilde/Wijnegem -

Zopas trok een opvallende groep fietsers door de Voorkempen. Elke tweewieler was minstens vijftig jaar oud. Het was de laatste ‘Antitankroute voor oude rijwielen’ in een regie van organisator Ed Collier. Die geeft de fakkel of beter het kopmanschap van dit nostalgisch peloton nu door aan heemkring Scilla.

Sinds 2012 trok dit gezelschap van bezitters van hoge bi’s, oude racefietsen en andere rijwielen op leeftijd er op uit in de zomer. Schildenaar Ed Collier, wiens garage zelf vol oude Gazelles staat, was telkens de kopman, organisator en leider. Samen met zijn maatje Paul Guldentops zorgde hij telkens voor een ontspannende en leerrijke rit met heel wat bezienswaardigheden in een andere regio van de provincie.

“Er was telkens maar één regel”, vertelt Ed, die ter afscheid alle andere liefhebbers van antieke fietsen ook ontving in zijn eigen tuin in Schilde. “Elke fiets moest minstens vijftig jaar oud zijn. En nog kunnen rijden. Bijpassende kledij dragen moest niet, maar was fijn. Ook dit keer stopten we onderweg bij vier restaurateurs van oude fietsenmotoren en automobielen in de omgeving van Schilde, Oelegem en Ranst. Het werd telkens een exclusieve kennismaking met hel wat moois.”

Seingever Paul Vekemans en veldwachter Patrick Anthoni van Scilla.

Seingever Paul Vekemans en veldwachter Patrick Anthoni van Scilla. © JAA

Veldwachter

Patrick Anthoni en Paul Vekemans van heemkring Scilla voelden zich natuurlijk thuis in dit gezelschap. Vekemans was uitgedost als seingever uit een wielerwedstrijd van honderd jaar geleden. Anthoni had het authentieke uniform van zijn grootvader Louis Verbaeten aangetrokken. Die was tot begin jaren zeventig van de vorige eeuw veldwachter in Schilde. Voor de gelegenheid reed Anthoni met een oude postbodefiets.

Maar de deelnemers kwamen van heinde en ver voor deze fietstochten. Zo waren Marie-Jos en Piet Vos helemaal vanuit het Nederlandse Linne komen aanbollen met hun bijna honderd jaar oude Gazelle-fietsen. Hun landgenoot Simon Groen, ook bekend als de kuif, trapte op een hoge bi uit 1885 mee door de Voorkempen. “Een racemodel met massieve banden”, toont de man uit Middelharnis me het hoge voorwiel.

Hoe erg de deelnemers aan dit nostalgisch gebeuren ook tegenpruttelden, organisator Ed Collier kon niet meer op andere gedachten gebracht worden. Hij stopt met de zogenaamde Antitankroute voor oude rijwielen, maar is Scilla dankbaar dat haar bestuur de traditie zal verderzetten. (jaa)

Simon Groen op zijn hoge bi.

Simon Groen op zijn hoge bi. © JAA

Het echtpaar Vos op hun oude Gazelle-fietsen.

Het echtpaar Vos op hun oude Gazelle-fietsen. © JAA

Nostalgische taferelen in de tuin van organisator Ed Collier

Nostalgische taferelen in de tuin van organisator Ed Collier © JAA

Enkele exemplaren van de collectie oude Gazelle-fietsen van gepassioneerd verzamelaar Ed Collier uit Schilde.

Enkele exemplaren van de collectie oude Gazelle-fietsen van gepassioneerd verzamelaar Ed Collier uit Schilde. © JAA


 

 © JAA

Vastgoed

Jobs in de regio