Antwerp Pride wordt 15 jaar: 15 dingen die je moet weten over deze jubileumeditie

Antwerpen -

Na twee light edities zet de Antwerp Pride onze Scheldestad weer voluit in de regenboogkleuren. Aan te stippen in je agenda: 10 tot en met 14 augustus. “Verwacht je aan een editie met alle toeters en bellen”, zegt coördinator Bart Abeel. Want de Antwerp Pride bestaat 15 jaar en maakt daar een echt jubileumfeest van. Als thema werd er gekozen voor ‘Queertopia’, waarbij de organisatie op zoek wil gaan naar de ideale LGBTQIA+ wereld. 15 zaken die je moet weten over deze 15de feesteditie.

Elien Van Wynsberghe

1. 15 jaar geleden, een andere tijd

De eerste editie van de Antwerp Pride vond plaats in 2007. “Toen was dat lang niet zo evident als nu. Zowel uit de meerderheid als uit de oppositie werden daar destijds vragen bij gesteld”, vertelt toenmalig schepen Philip Heylen die samen met zijn mede-schepen Ludo Van Campenhout zijn schouders onder het evenement zette. “We wilden breeddenkendheid op de kaart zetten door allerlei evenementen te organiseren met de Antwerp Pride als ruggengraat. Dat heeft onze stad beter gemaakt. Maar we moeten waakzaam blijven. Daarom blijft de Pride nog altijd belangrijk.”

2. Openingsfeest in het OLT

De aftrap van deze vijftiende editie wordt op woensdag 10 augustus gegeven in het Openluchttheater in het Rivierenhof. “Het is de tweede keer dat we voor deze locatie kiezen”, zegt Bart Abeel. Op het programma staan optredens van Liliane Saint-Pierre, Bryn, Miss Angel, Charles, Grigri el Macho Fantastico, Jaouad Alloul en Gustaph.

3. Het thema: Queertopia

Hoe zal onze samenleving en onze LGBTQIA+ gemeenschap er binnen vijftien jaar uitzien? En vooral: hoe willen we dat onze samenleving er in 2037 uitziet? Zal er in 2037 nog een Antwerp Pride nodig zijn? Hebben we tegen dan misschien een Queer Rode Duivel? Mogen mensen van hetzelfde geslacht in 2037 een religieus huwelijk hebben? “Kortom, we gaan dit jaar op zoek naar de ideale Queer-samenleving.”

4. Trail of Stories

Vanaf 1 augustus kan wie wil in de stad op zoek gaan naar elf portretten. Bij elk portret hoort een mooi verhaal uit de LGBTQIA+ gemeenschap. Die verhalen ontdek je aan de hand van een QR-code. Fotografe Noortje Palmers maakte de foto’s, illustrator Mattias De Leeuw bewerkte de beelden tot artistieke pareltjes. Zo kom je dit jaar onder andere meer te weten over spoken word performer Michiko, Mister Gay Belgium Matthias De Roover en trans icoon Marleen Hufkens.

5. Nood aan meer vrijwilligers

“De Antwerp Pride wordt elke editie groter. Dat betekent dat we ook steeds meer helpende handen nodig hebben. Vandaag kunnen we rekenen op zo’n driehonderd vrijwilligers, maar dat is niet voldoende. We zoeken nog honderd extra helpende handen”, roept Abeel op. Je aanmelden als vrijwilliger, kan via de website van de Antwerp Pride.

6. Antwerp Pride Parade

Een onmisbare, vaste waarde is natuurlijk de indrukwekkende parade doorheen de stad. Die vertrekt op zaterdag 13 augustus om 14u vanop de Paardenmarkt. Vooraf wordt er al feestelijk verzameld op het Sint-Jansplein. Zeventig organisaties nemen deel aan de optocht waaronder veertig trucks. Eindigen doet de parade ter hoogte van het terrein van het Love United Festival.

7. Het Love United festival

Het Love United festival gaat deze keer door op de nieuw aangelegde Scheldekaaien ter hoogte van de Ledeganckkaai en de Cockerillkaai. Op twee podia zullen er verschillende dj’s draaien. Dat feest duurt tot middernacht. De toegang is gratis.

8. Human Rights Friday

Op vrijdag 12 augustus worden er voor de bedrijvensector verschillende panelgesprekken georganiseerd bij DPG Media over hoe je een werkplek inclusiever kan maken. In de namiddag gaan jongeren in cultuurhuis De Studio in gesprek over hoe hun LGBTQIA+ wereld er in de toekomst kan uitzien.

9. Pax Media

Tijdens deze 15de editie verenigen de grote Vlaamse mediagroepen VRT, Mediahuis, SBS Belgium, DPG Media en OUT tv zich om de Queer gemeenschap expliciet te steunen. Tal van schermgezichten, stemmen en medewerkers zullen daarom op 13 augustus meelopen in de parade door Antwerpen.

10. Pride in Town: de Sint-Andriesplaats

Nieuw dit jaar is ‘Pride in Town’, een kleiner festival op de sfeervolle Sint-Andriesplaats voor wie behoefte heeft aan een rustigere Pride beleving. Je woont er onder meer van literaire en spoken word-optredens bij georganiseerd door Hind Eljadid en Johanna Pas.

11. Queer DJ-Traject

Iedereen kan muziek draaien, dat is het uitgangspunt van het Queer Dj-traject, een nieuwe samenwerking tussen Antwerp Pride en jongerencentrum Kavka. Dit traject geeft jongeren die willen leren draaien de kans om workshops te volgen, te netwerken en uiteindelijk een plaats in te nemen op het podium van deze feestelijke editie. Je ziet hen aan het werk op de Sint-Andriesplaats.

12. Pride Dates

Nog op de Sint-Andriesplaats vindt ook Pride Dates plaats: een namiddag gevuld met verrassende ontmoetingen. “Tijdens de Pride Dates denken we niet in hokjes. Het maakt niet uit of je nu cis man, non-binair, trans vrouw, of … bent. Iedereen kan deelnemen.”

13. Antwerp Queer Arts festival

Het Antwerp Queer Arts festival is een multidisciplinair festival dat uitwaaiert over de hele stad en dat mensen wil inspireren om na te denken over gender en seksuele diversiteit. Alle info: www.queerarts.be.

14. Midsummer Party op de Draakplaats

Wat 11 jaar geleden als een klein feestje begon, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde tijdens de Antwerp Pride. Dansen en vieren op deze Midsummer Party doe je op donderdagavond bij café Den Draak en onder de vernieuwde spoorwegbruggen op de Draakplaats.

15. Closing Festival: mister Eurovision himself

Zondag palmt het Closing Festival het grote festivalterrein aan de Scheldekaaien in. Maken onder andere hun opwachting: Pommelien, LaDiva, The Starlings en April Darby. Mister Eurovision himself Johnny Logan en Cookies And Cream sluiten deze jubileumeditie af.

www.antwerppride.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Antwerp Pride