Een van de aquarellen van Werner Van Hoylandt in het boek en op de expo 

Een van de aquarellen van Werner Van Hoylandt in het boek en op de expo 

Twee neven brengen de Tour tot leven

Wie voor de afsluitende tijdrit van de Tour de France naar het Franse Rocamadour gaat, kan zeker eens binnenspringen op de koerstentoonstelling Entre Ciel et Enfer. De twee Reetse neven Werner en Frans maakten er hun persoonlijke hommage aan de Tour.

Patrick Vincent

Werner Van Hoylandt en Frans Vandamme zijn neven, maar ze groeiden samen op in de Sportvriend, het café van hun grootouders in Reet. Vandaag wonen ze allebei in Frankrijk: Werner in het dorpje Alvignac in het departement Lot en Frans in Voulème in het departement Vienne.

Kunstschilder Werner verhuisde al 35 jaar geleden, zijn neef Frans vertrok pas na zijn professionele loopbaan. Fervente kroegtijgers kennen hem misschien nog als de voormalige uitbater van bekende Antwerpse cafés als Den Bengel, ’t Zand en de Pelikaan.

Werner Van Hoylandt en Frans Vandamme uit Reet wonen al lang in Frankrijk. 

Werner Van Hoylandt en Frans Vandamme uit Reet wonen al lang in Frankrijk. ©  RR

“Voulème is 227 kilometer rijden van Alvignac, maar Werner en ik zoeken elkaar veel op”, zegt Frans. “Gevoelsmatig zijn we meer broers dan kozijnen, na al die jaren die we samen hebben doorgebracht in het café van onze grootouders.”

Toen ze vorig jaar hoorden dat de Tour van 2022 beslist zou worden in een tijdrit met aankomst in Rocamadour, rijpte een idee. Het spectaculair tegen een steile rots aanklevende bedevaartsoord ligt vlak bij de woonplaats van Werner. “De Tour is nog nooit eerder in Rocamadour geweest. Het is nochtans een zeer mooie en toeristische plek, heel bekend bij pelgrims”, zegt Frans. “We vonden het een uitgelezen moment om er een hommage te brengen aan de Tour.”

Werner zette zich aan het werk en schilderde een zeventigtal aquarellen met de Tour als thema: van Maurice Garin tot Mathieu van der Poel met zijn bompa Raymond Poulidor. Van potige, besnorde wroeters in heroïsche vooroorlogse bergetappes tot afgetrainde atleten met aerodynamische helmen op peperdure fietsen. Frans schreef er de teksten bij. Daarvoor contacteerde hij ook oud-Tourwinnaars als Lucien Van Impe en Jan Janssen. Ze bundelden alles in het boek Entre Ciel en Enfer. Alleen de titel is niet tweetalig. “We koppelden er meteen een tentoonstelling aan tijdens het laatste Tourweekend in Alvignac, op amper enkele kilometers van de meet in Rocamadour.”

Een van de werken in het boek en op de expo is het enige olieverfschilderij. Je ziet een huis op het platteland met een Franse vlag en een hoop kleren aan de wasdraad, waaronder een gele trui. “Dat werk symboliseert voor ons de Tour”, zegt Frans. “De tricolore en de gele trui zullen altijd één zijn en klasse of afkomst spelen geen rol als je de Tour wil winnen. We gaan dat werk veilen en de opbrengst schenken aan Kom op tegen Kanker.”

Dit schilderij gaan de neven veilen ten voordele van Kom op tegen Kanker. 

Dit schilderij gaan de neven veilen ten voordele van Kom op tegen Kanker. 

Er is ook een wedstrijd verbonden aan het boek en de expo. Wie de juiste winnaar en tijd van de tijdrit naar Rocamadour pronostikeert, wint drie van de originele aquarellen. Stuur je oplossing naar tourhommage1@gmail.com. Op hetzelfde adres kun je ook het boek bestellen. Dat kost 25 euro. Wie niet wil wachten kan het boek ook kopen in het wielercafé Welkom in Noorderwijk.

De expo loopt op 22, 23 en 24 juli in Alvignac bij Rocamadour. 

De expo loopt op 22, 23 en 24 juli in Alvignac bij Rocamadour. 

MEER OVER Tour de France

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws