© RTV

Meer plaats voor zitbanken, speelnatuur en een plek om samen te tuinieren in Caputsteenpark: “Dit is onze grote speeltuin”

Mechelen -

In Mechelen is dinsdagnamiddag door de buurtbewoners in het Caputsteenpark een feestje gebouwd. Het park op de voormalige Pidpa-site naast de gevangenis is een kwart groter geworden. Er is nu plaats voor extra zitbanken, speelnatuur en een plek om samen te tuinieren. “Dit is onze grote speeltuin”, zegt buurtbewoner Lien.

Leo De Nijn

Het Caputsteenpark is gelegen tussen de gevangenis, de Caputsteenstraat, Poulierendreef en de Frans Halsvest. Het desolate uitzicht van de voormalige Pidpa-site is de voorbije zes jaar getransformeerd naar een unieke spel- en belevingspark.

Mama Leen met Bas, Milla en Suzan likken aan de ijsjes die bij de opening zijn uitgedeeld.

Mama Leen met Bas, Milla en Suzan likken aan de ijsjes die bij de opening zijn uitgedeeld. © Dirk Vertommen

“We hebben een stuk grond van 2.569 vierkante meter aangekocht voor 288.000 euro dat aansluit op het bestaande park dat nu meer dan 10.500 m² groot is”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Parken en Stadstuinen, die het openingslint kwam door knippen.

“De ingebruikname van de extra ruimte is nu mogelijk dankzij een opening die we hebben gemaakt in de bestaande klimmuur. Er is nu in het nieuwe parkgedeelte extra speelnatuur gecreëerd. We bekijken nu met de vrijwilligers van de samentuin om deze deels of volledig in te richten in het nieuwe stuk. Op die manier is er een afsluitbare samentuin. We denken ook aan een kippenren”, zegt Princen.

Lintje knippen tussen het groen.

Lintje knippen tussen het groen. © Dirk Vertommen

Groen moet blijven

De komende maanden wordt het parkje nog verder ingevuld met de ideeën van kinderen uit de buurt. “Er is in dit nieuwe deel veel groen. Mijn idee dat ik heb overgemaakt, is dat het zo veel mogelijk groen moet blijven”, zegt Bas (10), die met zijn zusje en mama Leen naar het openingsfeestje is gekomen. “Nu gaan we hier nog meer komen spelen”, zegt zusje Milla (8).

Lien Bulens en dochtertje Elisa wonen in de naburige Populierendreef. “We hebben een tuintje, maar dit wordt nu onze grote speeltuin. Laat ons hopen dat er zo veel mogelijk bomen blijven staan. Het zijn mooie schaduwplekjes. Alleen nog wat zitbanken ontbreken.” Die komen er volgens de schepen zeker aan.

Fruitbomen

Een deel in het nieuwe park is de samentuin. Buurvrouwen Ilse en Marie-Louise en Emiel gaan zich daar over ontfermen. “Er staan noten-, kersen-, appel- en perenbomen, maar ook enkele soorten braambessen. De oogst verdelen we onder de bezoekers. We vinden het ook fijn dat 24 gezinnen hier gebruikmaken van de compostbakken in het park. Buurtbewoners die zich geroepen voelen om mee te werken, zijn welkom”, vertelt Ilse De Bleser.

Lien Bulens met dochtertje Elisa.

Lien Bulens met dochtertje Elisa. © Dirk Vertommen

Het Caputsteenpark is nu een van de grotere parken in de binnenstad die de stad heeft kunnen bewaren. “Het is een bewuste keuze geweest om hier speel-, ontspannings- en ontmoetingsruimte te creëren. Dat kan de wijk Nekkerspoel zeker gebruiken. Laat ons een beetje fier zijn dat we op twee jaar tijd in onze stad al meer dan vijftig hectare beschermd natuur hebben bijgekregen”, legt Princen uit.

Nog parken op komst

De ambitie voor nog meer groen in de stad blijft hoog. Het Maria van Deyckpark in de Nekkerspoelstraat en Park Dijkstraat komen er nog aan. Rond de nieuwe wegen van de tangent komen nog drie nieuwe parkzones en verder gaan ook de Gommaruspark, het park Komet en de uitbreiding van het Pennepoelpark vorm krijgen.

Het Caputsteenpark is tijdens de zomer (tot eind september) voor iedereen open van 8 tot 21u.

Geen drank, maar ijsjes bij de openingsplechtigheid.

Geen drank, maar ijsjes bij de openingsplechtigheid. © Dirk Vertommen

Elisa (4) op stap in het nieuwe deel van het Caputsteenpark.

Elisa (4) op stap in het nieuwe deel van het Caputsteenpark. © Dirk Vertommen

Het moestuinteam met Ilse De Bleser, Marie-Louise en Emiel tussen de fruitbomen die volop in bloei staan.

Het moestuinteam met Ilse De Bleser, Marie-Louise en Emiel tussen de fruitbomen die volop in bloei staan. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio