© ATV

Einde van tijdperk: kapsalon van wereldkampioen Herenkappen ‘Joske Knip’ (86) sluit na 63 jaar de deuren

Deurne -

Kapsalon Jos Verdonck in de Gallifortlei in Deurne heeft na 63 jaar de deuren gesloten. De kapperszaak van de wereldkampioen Herenkappen kende naam en faam, tot ver buiten Deurne. Maar door de naweeën van corona en de ziekte van dochter Danny die de zaak de laatste jaren uitbaatte, besloten ze om de zaak te sluiten. “Ik denk nog alle uren aan de tijd van toen en mijn kapsalon, maar het moment is daar om er afscheid van te nemen”, zegt Jos.

Jan Stassijns

LEES OOK. Jos Verdonck (84) werd vijftig jaar geleden wereldkampioen Herenkappen

Na 63 jaar lang neemt Jos Verdonck (86) afscheid van de Gallifortlei in Deurne. Zijn befaamde kapperszaak van de wereldkampioen Herenkappen heeft de deuren gesloten. De boeken zijn neergelegd, een overnemer werd niet gevonden. Jos ‘Joske Knip’ Verdonck hing zijn schaar al enkele jaren geleden aan de haak. Hij geniet sindsdien van zijn pensioen in Wijnegem. Zijn dochter Danny nam de zaak over, maar door ziekte en de coronacrisis die een zware impact heeft gehad op het kapsalon, wordt er een hoofdstuk afgesloten.

Jos heeft zijn kapsalon nooit helemaal kunnen loslaten en het afscheid valt hem dan ook zwaar. “Ik was 19 jaar oud toen ik met mijn kapsalon startte, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan”, zegt Jos. “Ik denk nog alle uren aan de tijd van toen, aan mijn kapsalon en de herinneringen aan de wedstrijden als kapper en coach. Maar het moment is daar om er afscheid van te nemen. Ik moet me er over zetten.”

Op 15 september 1970 kroonde Jos zich tot ’s werelds beste herenkapper in Stuttgart, als eerste Nederlandstalige Belg ooit. Daarvoor werd hij twee jaar geleden, exact vijftig jaar na datum, gehuldigd in het Deurnse districtshuis.

Jos Verdonck in 1970. 

Jos Verdonck in 1970. © Jan Van der Perre

Jos was wereldberoemd in de kapperswereld. Hij leidde als coach de Japanse nationale kappersploeg naar de overwinning in 1992. Hij was ook trainer van de Amerikaanse nationale ploeg en reisde heel de wereld rond. Prinses Diane van Frankrijk benoemde hem tot lid van de Orde van Menslievendheid. En in 2010 werd hij tot Ridder in de Leopoldsorde gekroond, de hoogste Belgische onderscheiding.

De sluiting van kapsalon Jos Verdonck is het einde van een tijdperk. “Maar ik blik met trots terug”, zegt hij. “En ik weet wat doen. Ik heb een tuintje waar ik graag in werk.”

Jos Verdonck en zijn vrouw Andrea voor ‘Joske Knip’, de Deurnse reus die sinds 2003 meeloopt in de Reuzenstoet van Deurne. 

Jos Verdonck en zijn vrouw Andrea voor ‘Joske Knip’, de Deurnse reus die sinds 2003 meeloopt in de Reuzenstoet van Deurne. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners