Sylvia Tops aan het werk bij haar thuis.  

Sylvia Tops aan het werk bij haar thuis.  © Marc Peeters

Stripreeks bestaat tien jaar: “Soms zijn we ook echt Team Lou”

Heultje, Hulshout -

De stripreeks Team Lou bestaat tien jaar. Sylvia Tops, de ‘geestelijke moeder’ van deze vrolijke bende, viert de verjaardag met haar 26ste album, De Kosmos Kapster. Het verhaal speelt zich af in Heultje (Westerlo) en Hulshout. “Diverse mensen die ook echt bestaan, spelen een gastrol in de strip. Meer nog dan voor mij zijn het voor hen spannende dagen”, gniffelt Sylvia. Het nieuwe stripalbum wordt voorgesteld op zondag 17 juli.

Marc Peeters

Als lezer van Gazet van Antwerpen ken je Sylvia Tops allicht van de foto’s die zij ‘verstript’. Sylvia bedacht tien jaar geleden ook Team Lou. Dit groepje avonturiers moet vaak mysteries oplossen en als er even geen opdracht is, werken ze zichzelf wel in nesten. Het hoofdpersonage is Kim, de verstripte versie van de tekenares zelf. Lou is haar hond, die Sylvia ook in het echt vanuit zijn bench naast de tekentafel op de vingers kijkt.

De hond Lou zorgt voor inspiratie. 

De hond Lou zorgt voor inspiratie. ©  Marc Peeters

“Ik denk dat ik er de voorbije tien jaar wel in geslaagd ben om de verhalen niet alleen wat grappiger, maar ook spannender op te bouwen”, zegt Sylvia. “Team Lou wordt steeds bekender en als tekenaar kan ik daar alleen maar vrolijk van worden. Ik merk ook dat je absoluut geen leeftijd kan kleven op de fans. Het begint voor mij met kinderen die zelfs nog niet kunnen lezen, maar die de plaatjes al wel leuk vinden. Mijn oudste fan is ondertussen de 90 gepasseerd.”

Sylvia werkt nog steeds op een vrij ambachtelijke manier. “Elke tekening maak ik eerst in gewoon potlood. Als het goed is, wordt alles afgelijnd met een zwarte stift en worden de overbodige potloodlijnen weggegomd. Daarna scan ik de tekening. Het inkleuren gebeurt met een computerprogramma. Mijn eerste strip werd nog handmatig ingekleurd met aquarelverf. Daar ben ik vanaf gestapt.“

Eeuwig jong

De personages zijn doorheen de jaren heen nauwelijks veranderd. Stripfiguren blijven eeuwig jong. “Oliver maakt nu wel vaker zijn opwachting dan vroeger. Hij is zo’n beetje verliefd op Kim en voor je het vraagt: een Oliver van vlees en bloed is er nog niet.”

Wat Sylvia wel graag doet, is bestaande mensen een rolletje aanbieden in haar stripverhalen. Dat is ook in het 26ste album het geval.

Sylvia, Lisa en Lou bij de kappersbus.

Sylvia, Lisa en Lou bij de kappersbus. © Marc Peeters

Lisa in de strip.

Lisa in de strip. ©  RR

“Mijn kapster Lisa Vangrieken heeft een kapsalon op wielen, Hair in Wheels. Ze had me eens laten verstaan dat ze het wel leuk zou vinden om in een verhaal op te duiken. Toen ook een paar deejays van radio WFM uit Heultje en Marijke van dagbladhandel Trendy Shop in Hulshout wilden meedoen, begon de verhaallijn van De Kosmos Kapster al snel vorm te krijgen.”

Ufo’s

Fred Janssens, de man achter ‘Heultje vroeger en nu’, doet al voor de derde maal mee. Ook masseur Gert Engelen en Billy Mack, een countryzanger uit Ierland, kregen een gastrol.

De Kosmos Kapster werd bedacht tijdens de coronacrisis. “Er werden in die periode nogal eens ufo’s gesignaleerd”, weet Sylvia. “Het zullen wel drones geweest zijn of zo, maar sommige mensen geloven erin. Het leek me dan ook een leuk idee om kapster Lisa een portie ruimte te geven. Lisa houdt ook van countrymuziek. Zo belandden we bij de radio en de countryzanger die ik leerde kennen tijdens een optreden in Westerlo.”

De dj’s Niki en Paul.

De dj’s Niki en Paul. © Marc Peeters

Niki en Paul verstipt.

Niki en Paul verstipt. © RR

Enkele figuranten kregen al een sneakpreview van de strip te zien. “Ik ben ondertussen wat blonder dan op de foto’s waarop Sylvia zich heeft gebaseerd”, lacht kapster Lisa. “Maar het ziet er wel plezant uit. Ik ga me alleszins een paar exemplaren aanschaffen en die komen in mijn rijdend kapsalon te liggen. Klanten die een langere behandelbeurt kozen en ondertussen wat lectuur nodig hebben, kunnen de strip lezen.”

“Yes, ik ben een paar kilo’s kwijt”, reageert dj Niki Van Stiggelen van radio WFM wanneer hij zijn stripversie voor de eerste maal ziet. “Het is beter dan in het echt”, reageert zijn radiocollega Paul De Jong droog. “Spijtig dat we vandaag maar een paar plaatjes mogen zien. We hebben er geen idee van hoe het verhaal in elkaar steekt en wat onze rol is in het geheel.”

Marijke van de Trendy Shop heeft in haar winkel de stripverhalen van Team Lou netjes uitgestald. “Slechts weinig mensen weten dat de winkel in het volgende album een decor zal zijn. Ik ben benieuwd.”

Klopgeest

Sylvia Tops zit nog boordevol ideeën voor nieuwe verhalen. “Soms haal ik inspiratie uit oude volksverhalen. Soms staan de verhalen plots voor je neus. Zo heb ik een lezer die me tijdens een signeersessie kwam vragen of ik ook echt Team Lou kon zijn, want in zijn woonplaats Tongerlo werd hij geplaagd door een klopgeest. Helaas hebben we die niet kunnen vinden.”

Over een paar weken ligt de nieuwe Team Lou in de rekken.

Over een paar weken ligt de nieuwe Team Lou in de rekken. © Marc Peeters

Tekenfilm

Maar het blijft niet bij strips tekenen. “Inderdaad, ik praat er al jaren over, maar de allereerste Team Lou-tekenfilm is nu echt in de maak. De titel wil ik alvast verklappen. Dat is Het geheim van de Beddermolen. Ik werk ook nog aan een gelijknamig verhaal in de stripreeks, maar het album en de tekenfilm gaan twee totaal verschillende dingen worden.”

De tekenfilmplannen kwamen tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling. “Ik heb me aan de computer gezet en 2D-animatie geleerd”, legt Sylvia uit. “Dat wil zeggen tekenen met een potlood op een lightpad. Daarbij kan je tekeningen opnieuw oproepen en aanpassen. Voor een seconde bewegend beeld zijn 25 tekeningen nodig. Dat zijn er dus 1.500 per minuut. Voor de film mik ik op een lengte van twintig minuten. Dan zit je aan 30.000 plaatjes. Daar ben je wel even mee bezig.”

De film zou rond de jaarwisseling klaar moeten zijn. Bij een film hoort uiteraard ook geluid. “Ik heb stem acteren geleerd om de stemmetjes te kunnen inspreken en we hebben ook al geluidsopnames van onze Lou gemaakt. Een hond die blaft, jankt of om een snoepje bedelt. In de tekenfilm zal hij zijn eigen rolletje ‘inspreken’. Het wordt iets om naar uit te kijken.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio