In De Chocolage in het Nederlandse Bladel maken Marjo Stals en dochter Najah Rashid chocolade volgens authentieke Moorse receptuur.   

In De Chocolage in het Nederlandse Bladel maken Marjo Stals en dochter Najah Rashid chocolade volgens authentieke Moorse receptuur.   ©  Koen Fasseur

“Wij offreren de ‘smaak van het goeie leven’, want we bieden onze gasten een culinaire belevenis aan”, vertelt Gilbert Sweep, zaakvoerder De Santspuy.  

“Wij offreren de ‘smaak van het goeie leven’, want we bieden onze gasten een culinaire belevenis aan”, vertelt Gilbert Sweep, zaakvoerder De Santspuy.  ©  Koen Fasseur

1 / 2
thumbnail: In De Chocolage in het Nederlandse Bladel maken Marjo Stals en dochter Najah Rashid chocolade volgens authentieke Moorse receptuur.   
thumbnail: “Wij offreren de ‘smaak van het goeie leven’, want we bieden onze gasten een culinaire belevenis aan”, vertelt Gilbert Sweep, zaakvoerder De Santspuy.  

DE GRENS. 9 culinaire tips van chocolade met een vleugje ekztreem over aspergelikeur tot echte high tea

Annelies Frederickx

REEKS: DE GRENS

Weet jij waarom Nederlanders hun huizen anders bouwen? Hebben Nederlandse drugsbazen de Noorderkempen nog in hun greep? En waar moet je absoluut gaan eten in de grensstreek? De hele zomer lang kijken we over de grens met verrassende en diepgravende reportages, allerhande tips én een unieke kijk op de grote Nederlandse steden vlak bij onze provincie.

1. De Chocolage

Belgische chocolade mag dan wel de beste ter wereld zijn, ook in andere landen of culturen weet men van de lekkernij een ware delicatesse te maken. In De Chocolage in het Nederlandse Bladel vervaardigen Marjo Stals en dochter Najah Rashid chocolade volgens authentieke Moorse receptuur, of zoals ze het zelf zeggen ‘chocolade met een vleugje ekztreem’.

Najah Rashid: “Chocolade kan ook hartig en pittig zijn. In ons ‘Moors Borreldoosje’ brachten we 36 chocolaatjes samen om van te genieten bij bier en wijn.” 

Najah Rashid: “Chocolade kan ook hartig en pittig zijn. In ons ‘Moors Borreldoosje’ brachten we 36 chocolaatjes samen om van te genieten bij bier en wijn.” ©  Koen Fasseur

Chocolade is vooral bekend als een zoete lekkernij, die verwerkt wordt in desserts of geserveerd wordt bij de koffie. Er zijn evenwel ook hartige en zelfs pittige varianten die perfect tot hun recht komen bij bier en wijn. Marja Stals en dochter Najah Rashid bieden alle soorten chocolade aan in De Chocolage in Bladel.

“Wij vervaardigen onze chocolade volledig op ambachtelijke wijze volgens authentieke Moorse receptuur”, vertelt Najah Rashid. “Onze chocolade is nergens ter wereld verkrijgbaar, behalve in De Chocolage. Voor de bereiding gebruiken we alleen grondstoffen uit het Midden-Oosten, zoals noten en fruit, maar ook kruiden zoals koriander, kardemom en saffraan. In ons ‘Moors Borreldoosje’ brachten we 36 chocolaatjes samen om van te genieten bij bier en wijn. In het doosje zit ook een boekje met uitleg over welke smaken het best passen bij witte of rode wijn en zelfs ook bieren.”

Marja Stals leerde de stiel aan de bron, want zij woonde 35 jaar in het Midden-Oosten. “Tijdens mijn verblijf in Saoedi-Arabië en Bahrein wilde ik iets creatiefs doen. Ik heb altijd een passie voor chocolade gehad, maar in het Midden-Oosten waren bonbons steevast suikerbommetjes met vet. Ik zag een gat in de markt en startte in 2005 een fabriekje voor de vervaardiging van pralines en chocolade. Ik greep terug naar smaken uit een ver verleden en bereidde mijn chocolade volgens authentieke Moorse receptuur. Iedereen smulde ervan, ook koningin Rania. Voor bruiloften maakte ik schotels met 42 kilo bonbons en ik was ook de vaste leverancier voor Gulf Air.”

In de winkel is een vast assortiment verkrijgbaar, maar Chocolage experimenteert nog voortdurend met smaken, zoals bijvoorbeeld dennennaalden en zoete kastanje.  

In de winkel is een vast assortiment verkrijgbaar, maar Chocolage experimenteert nog voortdurend met smaken, zoals bijvoorbeeld dennennaalden en zoete kastanje.  ©  Koen Fasseur

Vier jaar geleden keerden Marja Stals en haar dochter terug naar Nederland. “Ik werkte in de diplomatie in Brussel, maar nam een jaartje vrij om mama bij te staan in De Chocolage”, vertelt Najah Rashid. “Ik keerde niet meer terug, want de zaak bleef maar groeien, eerst in Eindhoven en nu in Bladel. In de keuken achter de winkel vervaardigen we de bonbons, chocolade brokken en de kruidenchocolade volledig op ambachtelijke wijze met cacao van 62 tot 72%.”

“Kwalitatieve grondstoffen zijn heel duur, maar we hebben gelukkig connecties om alle kruiden tot in Nederland te krijgen. In de winkel is een vast assortiment verkrijgbaar, maar we experimenteren nog voortdurend met smaken, zoals bijvoorbeeld dennennaalden en zoete kastanje”, weet Najah Rashid. “Mijn persoonlijke favoriet is de witte chocolade met tomaat. Onze kruidenchocolade of gourmet chocolade is nergens ter wereld verkrijgbaar behalve bij De Chocolage, maar hij wordt wel wereldwijd gegeten, want we leveren aan ambassades, die onze chocolade als relatiegeschenk geven.”

Van Dissellaan 6, Bladel. www.dechocolage.com

2. De Santspuy

Culinair genieten tussen de wijnranken. Daar hoef je geen verre trip voor te ondernemen richting Frankrijk, want net over de grens in Etten-Leur biedt De Santspuy dit idyllische plaatje. Met een glas witte wijn of aspergelikeur in de hand is het heerlijk verpozen tussen de wijnranken op deze wijn- en aspergeboerderij.

Culinair genieten tussen de wijnranken in Etten-Leur. 

Culinair genieten tussen de wijnranken in Etten-Leur. ©  Koen Fasseur

Wie even verpoost bij De Santspuy in Etten-Leur, waant zich meteen in Zuid-Frankrijk. “Met de wijnranken en de lavendel waan je je meteen in Frankrijk en krijg je een instant vakantiegevoel”, vertelt zaakvoerder Gilbert Sweep. “Wij offreren de ‘smaak van het goeie leven’, want we bieden onze gasten een culinaire belevenis aan. Verpozen of wandelen tussen de wijnranken doet iedereen ontspannen en bovendien hebben we een grote pluktuin, waar geïnteresseerden een boeket kunnen samenstellen. Voor het culinaire luik bieden we tal van specialiteiten aan. We werken niet met een kaart. Wat we die dag zullen aanbieden, wordt letterlijk ’s morgens bepaald.”

De Santspuy is een wijn- en aspergeboerderij, maar op de hoeve wordt een groter assortiment aangeboden. “Hier kan je sowieso het hele jaar door genieten van asperges, dus niet enkel tijdens het seizoen”, verklapt Gilbert Sweep. “Door de asperges meteen na de oogst in te vriezen, kunnen wij altijd aspergesoep serveren. Daarnaast serveren we uiteraard onze witte wijn, die perfect blendt met asperges. Onze acht verschillende soorten likeuren, met onder meer onze aspergelikeur, zijn zeker ook een aanrader, net als advocaat De Santspuy. Voor de advocaat werken we samen met een boer, die de eieren levert van Chaamse uitloopkippen. We serveren dus echte streekproducten en die zijn ook te koop in ons winkeltje in de hoeve.”

“Mijn planten groeien door wat de koeien laten vallen”, vertelt Gilbert Sweep vol trots. “Ik heb al 32 jaar een aspergeboerderij en een melkveebedrijf met 75 hectaren land.”  

“Mijn planten groeien door wat de koeien laten vallen”, vertelt Gilbert Sweep vol trots. “Ik heb al 32 jaar een aspergeboerderij en een melkveebedrijf met 75 hectaren land.”  ©  Koen Fasseur

De Santspuy is voor iedereen toegankelijk, maar achter de wijn- en aspergeboerderij gaat een circulair landbouwbedrijf schuil. “Mijn planten groeien door wat de koeien laten vallen”, vertelt Gilbert Sweep vol trots. “Ik heb al 32 jaar een aspergeboerderij en een melkveebedrijf met 75 hectaren land. In 2002 wilden we de wijngaard, die mijn broer hier sinds zijn terugkeer uit Canada had uitgebouwd, opdoeken. Mijn vader was daar ronduit tegen en verzette zich tegen de afbraak. Op zijn aandringen, nam ik de wijngaard over van mijn broer en ondertussen produceren we jaarlijks 4.500 flessen witte wijn per jaar en houden we ook wijntastings.”

De Santspuy is een wijn- en aspergeboerderij, maar op de hoeve wordt een groter assortiment aangeboden.  

De Santspuy is een wijn- en aspergeboerderij, maar op de hoeve wordt een groter assortiment aangeboden.  ©  Koen Fasseur

“Ik ben mijn vader dan ook enorm dankbaar”, zegt Sweep nog. “Dat hij voet bij stuk hield in 2002 en dat zijn toekomstvisie klopte. In Nederland associeert men landbouw eerder met bloembollen en koeien, maar ik combineer de melkveehouderij met asperges en wijn. Natuurlijk krijg ik hulp van gepassioneerde gepensioneerden/vrijwilligers. Dankzij hen is de wijngaard prima onderhouden en kunnen we ook rondleidingen en excursies aanbieden. Op vrijdag en zaterdag is iedereen welkom tijdens de pluktuinsessies in onze bloemenpluktuin of om te wandelen door de wijngaard of de weilanden.”

Zandspui 45, Etten-Leur. www.desantspuy.nl

3. Hollandershoeve

 

 ©  Hollandershoeve

Het is goed toeven op de Hollandershoeve: met deze slogan promoot de hoeve zichzelf, want er is voor elk wat wils. In het restaurant wordt een uitgebreide kaart aangeboden, maar de Hollandershoeve staat ook bekend voor het ruime assortiment pannenkoeken. Kinderen kunnen zich er bovendien uitleven op de kinderboerderij.

Turnhoutseweg 46, Reusel. www.hollandershoeve.nl

4. Schrobbelèr

 

 ©  Schrobbelèr

In de jaren zeventig deelde Jan Wassing in zijn huisbarretje voor het eerst Schrobbelèr met zijn vrienden en sindsdien is de borrel een gewaardeerde sfeerverhoger. In de distilleerderij in Tilburg neemt een sfeervolle Bourgondische rondleiding de gasten mee in de wereld van de kruidenlikeur in de alom bekende stenen kruiken.

Polluxstraat 29, Tilburg. www.schrobbeler.nl

5. Miss Coffee

 

 ©  Miss Coffee

Op de Markt van Valkenswaard geeft Miss Coffee naar eigen zeggen een heel nieuwe dimensie koffie met verschillende specials. Je kan er ook terecht voor zoete en hartige hapjes en een lunchkaart met broodjes. Op het terras kan je bovendien genieten van een echte high tea met keuze uit verschillende varianten.

Markt 31, Valkenswaard. www.facebook.com/misscoffeenl

6. Streekrestaurant De Hofkaemer

 

 ©  De Hofkaemer

In Streekrestaurant De Hofkaemer kan men bourgondisch genieten van echte streekproducten. De menukaart bestaat voor 80% uit streekproducten, die op eigentijdse wijze bereid worden. Op ’t Hof in Bergeijk kan er ook genoten worden van streekproeverijtje, streekverwennerijtje of shared (streek) dining.

Hof 18, Bergeijk. www.streekrestaurant.nl

7. Lunchroom Milano

 

 ©  Lunchroom Milano

In het hartje van Winkelcentrum de Passage in Roosendaal verwelkomt Lunchroom Milano de gasten in een uniek kader. De authentieke Italiaanse sfeer is er niet alleen te voelen in het decor met live-orkest, maar ook terug te vinden in de smaak van het eten. Bovendien vertellen Columbus en Marco Polo wat ze ontdekten.

Passage 17, Roosendaal. www.facebook.com/lunchroommilano

8. Visgilde Bergen op Zoom

 

 ©  Visgilde

Visgilde is een waar begrip in Bergen op Zoom. Al meer dan twintig jaar verkoopt men vis- en schaaldierenspecialiteiten en Visgilde Bergen op Zoom gaat er prat op garant te staan voor kwaliteit, diversiteit en exclusiviteit. De verse vis, broodjes&lunch, delicatessen of kant-en-klare maaltijden kunnen ook online besteld worden.

Markiezaatsweg 11b, Bergen op Zoom. www.visgildebergenopzoom.nl

9. Pinot

 

 ©  Pinot

In het hartje van Breda, met zicht op de Grote Kerk, is wijnbar en -restaurant Pinot een niet te missen adresje voor wijnliefhebbers. De specialiteit van het huis zijn verrassende wijn-spijs-combinaties. In de oude gewelvenkelder is La Pinotheque een private dining-ruimte, maar Pinot biedt ook proeverijen en cursussen aan.

Grote Markt 46, Breda. www.wijnbarpinot.nl

MEER OVER De Grens